Samo u Hrvatskoj

Pravo na priziv savjesti liječnika prema ustavnim odredbama ima prednost u odnosu na pravo žene na pobačaj


100posto
16.05.2019.18:00
Pravo na priziv savjesti liječnika prema ustavnim odredbama ima prednost u odnosu na pravo žene na pobačaj
iStock (ilustracija)

sažeto

Dvostruka mjerila oko priziva savjesti osudio je čak i resorni ministar što nas je ugodno iznenadilo 


100posto
16.05.2019.18:00

U Hrvatskom liječničkom zboru (HLZ) u srijedu je održana tribina epskog i suludog naziva 'Priziv savjesti kao civilizacijska stečevina'. Profesor Mato Palić s osječkog Pravnog fakulteta na tribini je ustvrdio kako je pravo na priziv savjesti liječnika, na koje se u Hrvatskoj najčešće pozivaju ginekolozi kod prekida trudnoće, prema ustavnim odredbama ima prednost u odnosu na pravo žene na pobačaj.

Skup se održao povodom Svjetskog dana priziva savjesti (?) s ciljem da se to pitanje rasvijetli s pravne i medicinske strane, piše Novi list.

Sve veći problem 

"U slučaju kolizije između prava na priziv savjesti, koje proizlazi iz ustavne odredbe o slobodi misli, savjesti i vjeroispovijesti, te mogućnosti biološke majke da prekine trudnoću u određenom trenutku, prednost ima priziv savjesti", ustvrdio je profesor Palić.

Predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ-a Morana Brkljačić upozorila je pak kako se sve više liječnika, medicinskih sestara i primalja u Hrvatskoj poziva na priziv savjesti.

Dragan Matic / CROPIX

"Svjedoci smo da u hrvatskom zdravstvu vrlo često imamo problema s prizivom savjesti jer se neki kolege prozivaju zbog toga što su se pozvali na njega. Priziv savjesti je osnovno ljudsko pravo i svi se zdravstveni djelatnici imaju pravo pozvati na njega, no pritom ne smiju zaboraviti na autonomiju pacijenta i pravo pacijenta na zdravstvenu skrb, koja je primarna", kazala je Brkljačić.

Podijeljeni priziv savjesti – dopodne i poslijepodne

Tribini je prisustvovao i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je podržao pravo liječnika na priziv savjesti, ali i osudio postupke onih koji su se na njega pozvali u bolnicama, no ne i kada rade u privatnim ordinacijama.

Darko Tomas / CROPIX

"To je za osudu, neprimjereno je da netko ima podijeljeni priziv savjesti – dopodne i poslijepodne", rekao je Kujundžić istaknuvši kako se ženama u bolnicama mora osigurati dostupnost pobačaja. 

"Rješenje postoji, i mi u Hrvatskoj nemamo ozbiljnijih problema. U onim bolnicama gdje se liječnici pozivaju na priziv savjesti, zdravstvene ustanove su obvezne osigurati da dođu liječnici iz druge bolnice ili im osigurati pobačaj u drugoj ustanovi", poručio je ministar.

Zbog sve većeg broja liječnika i medicinskog osoblja koje se poziva na priziv savjesti sve više žena odlazi na pobačaj u susjednu Sloveniju, a situacija će, sudeći prema stavovima izrečenim na tribini, biti sve gora.

pobačaj

Kujundžić

priziv savjesti

newsletter

Prijavite se na Newsletter