a da svećenike pošaljemo i u sabor

Predsjednica kaže da joj je vjera moralni kompas, ma kakva revizija Vatikanskih ugovora. Svećenici su ionako na kopanju žičare i bacanju kamena temeljca za školu


Mia Peretić
06.02.2019.14:30
Predsjednica kaže da joj je vjera moralni kompas, ma kakva revizija Vatikanskih ugovora. Svećenici su ionako na kopanju žičare i bacanju kamena temeljca za školu
iStock

sažeto

Možda ih buni što u Ustavu nigdje ne piše riječ "sekularna"


Mia Peretić
06.02.2019.14:30

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jutros je na Molitvenom doručku povodom devete godišnjice uspostave Sisačke biskupije izjavila da joj je "vjera bitna komponenta i moralni kompas, te da nije za reviziju Vatikanskih ugovora jer bi to bio opasni presedan u međunarodnom pravu, osim ako obje strane nisu zaključile da bi trebalo doći do revizije iz određenih praktičnih razloga".

Svatko ima pravo pripadati vjeri koju izabere, ali...

Pa eto, ako ste prije ovoga bili u nedoumici oko vječnog pitanja je li Hrvatska sekularna država ili nije, mislimo da je ovime svaka sumnja otklonjena. Jer, iako predsjednici kao građanki Republike Hrvatske nitko nikada i ni pod koju cijenu ne smije oduzimati pravo na slobodu vjeroispovijesti, ma koja god ona bila, pogrešno je u isti kontekst stavljati vlastita vjerska opredjeljenja i protivljenje reviziji Vatikanskih ugovora koji su specifični međunarodni ugovori sklopljeni kako bi se regulirali odnosi samo jedne vjerske zajednice - Katoličke crkve- i Republike Hrvatske.

Mate Piskor / CROPIX

Ova izjava i nije toliko neočekivana s obzirom na nedavnu packu koju je za vrijeme misnog slavlja na Festi svetog Vlaha u Dubrovniku pred predsjednicom Grabar Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem urbi et orbi uputio hvarski biskup mons. Petar Palić, kritiziravši tada kako je "sekularizam je ušao u kuće".

No, nije predsjednica jedina koja pleše na, u Hrvatskoj, vrlo labavoj granici između vjerskog i svjetovnog, odnosno državnog. 

Blagoslov prilikom kopanja svake rupe u Zagrebu

Gradonačelnik Milan Bandić prilikom bušenja svake rupe u Zagrebu sa sobom na blagoslov vodi svećenika koji blagoslivlja to narodno veselje i nezapamćene podvige 21. stoljeća, toliko grandiozne da zaslužuju blagoslov. 

Facebook Milan Bandić

Evo, baš poput današnjeg polaganja kamena temeljca za gradnju Osnovne škole Središće.

Milan Bandić Facebook

Narodna veselica uz bager, folklorni ansambl i popa

Bandić je još veću feštu priredio povodom, priznat ćemo, povijesnog dana za Zagreb, a i njega osobno: početka radova na sljemenskoj žičari. Za tu je priliku Bandić na jedan dan postao i bagerist, a kako bi ovjekovječio taj nevjerojatan događaj, pozvao je svećenika i folklorni ansambl. 

Kako zaboraviti legendu o svećeniku koji "nekada vrijedi više od 20 doktora"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, možda suočen s kolosalnim neuspjesima u vlastitom resoru, jer kako drugačije nazvati sve duže bolničke liste čekanja, nagomilane dugove u zdravstvu i makljaže na bolničkim hodnicima, zaista krajnje rješenje za nagomilane probleme pronalazi ako se dobro zagleda u nebesa. Jer kako drugačije protumačiti već legendarnu izjavu kako "prema njegovom osobnom iskustvu nekad jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora", jer "svećenikov osmijeh, utješna riječ, ohrabrenje, beskrajno znače i bolesniku i obitelji".

Goran Mehkek / CROPIX

Ako je ovo nekakav pokušaj opravdanja nedostatka zdravstvenih radnika u Hrvatskoj, mi ipak nekako mislimo da bi svi oboljeli nekako radije izabrali tih 20 doktora. 

Kratkoročni ministar branitelja zazvao svećenika jer "od prvog radnog dana svima treba snage, mudrosti i pameti"

Imamo mi takvih primjera još, sjetimo se kratkoročnog ministra branitelja Mije Crnoje, koji je najavio da će u urede Ministarstva dovesti svećenike: "Već prvog radnog dana svećenik će blagosloviti ured jer svima treba snage, mudrosti i pameti", zaključio je tada Crnoja.

Ranko Suvar / CROPIX

Svećenik mu nije previše pomogao s obzirom na to da je rekordno brzo izletio s radnog mjesta, no, iako i nama nevjerojatno, s Crnojom se slažemo u jednoj stvari: mudrosti i pameti u ovoj državi treba svima, pa kad smo već taj sekularizam bacili kroz prozor, zašto ne pozvati svećenike u institucije kojima mudrosti i pameti treba više no igdje, a u kojima često baš toga najviše nedostaje.

Recimo, zašto svaku sjednicu Sabora ne bismo počinjali jednom zajedničkom molitvom? Možda bi vjerski autoritet našim zakonodavcima podario mudrosti i pameti da dolaze na svoje radno mjesto, da nas poštede prepucavanja na rubu fizičkog sukoba, da shvate razinu svojih privilegija i napokon počnu raditi ono za što su izabrani. 

Andrej Plenković

Kolinda Grabar Kitarović

Vatikanski ugovori

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter