Revizionizam u EP

Predsjednik Europskog parlamenta pozdravio 'talijansku Istru i Dalmaciju' te izazvao bijesne reakcije hrvatskih europarlamentaraca


Mia Mitrović
11.02.2019.16:00
Predsjednik Europskog parlamenta pozdravio 'talijansku Istru i Dalmaciju' te izazvao bijesne reakcije hrvatskih europarlamentaraca
Twitter screenshot

sažeto

Istup predsjednika EP-a prilikom komemoracije žrtava fojbi zgrozio je Biljanu Borzan i Ružu Tomašić 


Mia Mitrović
11.02.2019.16:00

Lavinu negativnih reakcija izazvao je iredentistički istup predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija prilikom komemoracije žrtvama fojbi u Bazovici. Prilikom svog govora 'priopjio' je Istru i Dalmaciju Italiji.

Talijanska Istra i Dalmacija?!

„Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”, rekao je na komemoraciji Tajani, a na Twitteru je objavio video s ceremonije iznad kojeg je napisao da 'danas odaje svoje poštovanje žrtvama fojbi, masakra koji se dogodio u Italiji'. Problem je što se to dogodilo na teritoriju okupiranom od talijanskih fašista za vrijeme Drugog svjetskog rata, teritoriju koji danas pripada Hrvatskoj i Sloveniji.

Istup jednog od osnivača bivše stranke talijanskog premijera Silvia Berlusconija Forza Italia, oštro su osudili hrvatski europarlamentarci. Ruža Tomašić na svom je Twitteru napisala da je 'ovakvo ponašanje predsjednika EP nedopustivo i da neće proći tako lako'. Najavila je i da će mu poslati pismo te da će svoje kolege u parlamentu 'upoznati sa strahotama koje u Hrvati Istre i Dalmacije proživljavali pod talijanskom vlašću.

Sramotni revizionizam 

Na svom Twitteru Tajanijev govor osudio je i Ivan Jakovčić koji je napisao da nakon ovog istupa predsjednik EP-a više 'nema njegovo povjerenje'.

Reagirala je i Biljana Borzan koja je na Tajanijevom Twitteru napisala da je mir u Europi izboren u teškom ratu te da je ponovno u opasnosti zbog revizionista koji svojataju tuđe teritorije kao što je on učinio sa Slovenijom i Hrvatskom'.

Ovakva skandalozna retorika koja je došla od strane visokog dužnosnika Europske unije naišla je i na osudu mnogih korisnika društvenih mreža koji su ustvrdili da su ovakvi istupi sramota za čitavu EU. 

Biljana Borzan

Ruža Tomašić

ivan jakovčić

iredentizam

Antionio Tajani

fojbe

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter