VETO NA DOGOVOR

Predsjednik lupio šakom o stol: 'Ne potpisujem ja ništa i to je moja konačna odluka'


100posto
14.06.2018.10:50
Predsjednik lupio šakom o stol: 'Ne potpisujem ja ništa i to je moja konačna odluka'
REUTERS

sažeto

Tek što su Grci i Makedonci nakon 27 godina naizgled uspjeli riješiti sporno pitanje, evo predsjednika Ivanova kojem se to nikako ne sviđa


100posto
14.06.2018.10:50

Makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov izjavio je da neće podržati ni potpisati sporazum o novom imenu ove bivše jugoslavenske republike, prenosi

Riječ je o sporazumu koji su dogovorili premijeri Grčke i Makedonije, Alexis Tsipras i Zoran Zaev. Ivanov smatra da je ovo najštetniji dogovor u povijesti,  te da je čitav proces sproveden neodgovorno i netransparentno, a za sve krivi premijera Zaeva i ministra vanjskih poslova Nikolu Dmitrova, navodeći da je sporazum njihovo maslo i odluka za koju snose osobnu odgovornost. 

Ivanov kaže da tekst sporazuma predviđa promjenu ustavnog imena ali i preambule Ustava:

"Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu. Grčka je uspjela iznuditi svoje zahtjeve", rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka konačna. 

Podsjetimo, Zaev i Tsipras jučer su objavili da su nakon 27 godina uspjeli dogovoriti ime za Makedoniju koje odgovara objema stranama: "Republika Sjeverna Makedonija".

Prema dogovoru Zaevova vlada mora održati referendum o imenu, a zatim ratificirati odluku u parlamentu. Tek nakon toga će ga ratificirati Grčka i time omogućiti Makedoncima da se pridruže NATO-u i približe Europskoj uniji. 

Grčka

Makedonija

sport

predsjednik

ime

Ivanov

veto

newsletter

Prijavite se na Newsletter