SKUPILI 600 TISUĆA POTPISA

Premijer Plenković nije pretjerano zabrinut zbog referenduma protiv mirovinske reforme. Imaju li sindikati razloga za brigu?


100posto
12.05.2019.15:00
Premijer Plenković nije pretjerano zabrinut zbog referenduma protiv mirovinske reforme. Imaju li sindikati razloga za brigu?
Zeljko Puhovski/CROPIX

sažeto

Imaju li sindikati dovoljno potpisa znat će se nakon što se s lista maknu svi nevažeći ili dupli potpisi


100posto
12.05.2019.15:00

Premijer Andrej Plenković posljednjih dana grčevito brani mirovinsku reformu kojoj se oštro protivi Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Premijer je, naime, ranije izjavio kako sindikati svojim zahtjevima žele poništiti učinke reforme koja za cilj ima povećati mirovine i osigurati održivi mirovinski sustav te da se radi o ispolitiziranom pokušaju prepadanja javnosti.

Podsjetio je i da je prijedlog o pomicanje dobne granice na 67 godina za odlazak u mirovinu još iz vremena zakonskih izmjena SDP-ove vlade te da su, kako je kazao, sindikalni čelnici očito tada bili zadovoljni prijedlogom.

Čišćenje liste od duplih ili nevažećih potpisa

No, sindikati su bili uporni pa su tako u ponoć objavili da su prikupili više od 600 tisuća potpisa. Ipak, niti tih 600 tisuća potpisa ne zabrinjava premijera koji je danas pak poručio da će Sabor, kada se donesu potpisi, odlučivati dalje o toj temi.

Darko Tomas/CROPIX

Da bi sindikati uspjeli u svom naumu potrebno im je 373.568 potpisa koliko iznosi ustavni limit od deset posto birača, a imaju li ih dovoljno znat će se nakon što se s lista maknu svi nevažeći ili dupli potpisi.

Moraju ispuniti određene uvjete da bi se referendum raspisao

Sindikati će pravovaljanu listu predati Hrvatskom Saboru koji je nadležan za raspisivanje referenduma. Sabor putem Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav potpisne liste može uputiti Ministarstvu uprave kako bi se napravila provjera broja potpisa, a ako Ministarstvo utvrdi da ih nema dovoljno, referenduma neće biti.

No, tu priči nije kraj. Ako se utvrdi da potpisa ima dovoljno, Sabor može od Ustavnog suda zatražiti da utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma, je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, a ako su svi uvjeti ispunjeni Sabor u zakonskom roku, koji iznosi 20 do 40 dana nakon objave odluke, mora raspisati referendum.

Andrej Plenković

referendum

sindikati

mirovinska reforma

newsletter

Prijavite se na Newsletter