SJEDNICA VLADE

Plenković odustao od poreza na nekretnine: 'To ćemo rješavati idućih mjeseci kroz zakon'


HINA
14.09.2017.12:40
Plenković odustao od poreza na nekretnine: 'To ćemo rješavati idućih mjeseci kroz zakon'
CROPIX

sažeto

Premijer je rekao kako "poreza na nekretnine nema od 1. siječnja 2018." te da će se ta tematika rješavati idućih mjeseci kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu


HINA
14.09.2017.12:40

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da "poreza na nekretnine nema od 1. siječnja 2018." te da će se ta tematika rješavati idućih mjeseci kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu.

Kako je istaknuo na početku sjednice Vlade, radi jasnoće i otklanjanja svih nedoumica u hrvatskoj javnosti Vlada predlaže izmjenu Zakona o lokalnim porezima, kojim će i formalno predložiti stavljanje van snage odredbe o prorezu na nekretnine.

"Poreza na nekretnine nema od 1. siječnja 2018., kao što je to trebalo biti", izjavio je premijer.

Tu tematiku u budućnosti će Vlada regulirati kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu. Po Plenkovićevim riječima, on će proći prvo izmjene koje su nužne zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU, a potom će uz temeljitu analizu obuhvata načela pravednosti i načela razmjernosti te temeljitu procjene fiskalnog učinka biti u javnoj raspravi. Ova tema, po premijerovim riječima, bit će stavljena na stol tijekom sljedećih mjeseci.

Osvrnuvši se na izvršenje proračuna za prvih 6 mjeseci, premijer je istaknuo da je u prvom polugodištu ostvaren višak u državnom proračunu po ESA metodologiji, što je u zadnjih 16-17 godina jedan od najboljih rezultata "i to u varijanti kad nije tehnička vlada".

Naveo je i da su na to utjecale mjere Vlade poduzete kroz poreznu reformu i pametnu fiskalnu konsolidaciju.

Andrej Plenković

vlada

porez na nekretnine

Podijeli članak