IN MEMORIAM

Preminula je Jasna Babić, najveća istraživačka novinarka ovih prostora


Tomislav Kukec
31.10.2017.13:10
Preminula je Jasna Babić, najveća istraživačka novinarka ovih prostora

sažeto

Svojim hrabrim i nepokolebljivim pisanjem Jasna je ostavila golem trag u povijesti hrvatskog novinarstva


Tomislav Kukec
31.10.2017.13:10

Tužna vijest pogodila je danas hrvatsku novinarsku scenu.

U zagrebačkoj bolnici Jordanovac u 61. godini preminula je velika hrvatska istraživačka novinarka Jasna Babić, prošlogodišnja dobitnica nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo.

Jasna Babić novinarstvom se počela baviti 1980-ih u omladinskom listu Polet. U vrijeme Domovinskog rata iskustvo je stjecala kao vrsna ratna reporterka, a nerijetko je javnost zahvaljujući njoj saznavala ključne i važne informacije koje su bile tajna. 

Karijeru je nastavila u tjednim tiskovinama Nacional i Globus gdje je bila članica uredništva. Velik dio svoje karijere posvetila je razotkrivanju kriminala i mafije u Hrvatskoj. Zbog privatne tužbe koju je 2013. protiv nje podnio Josip Radeljak Dikan, a u kojem slučaju se nije odazvala na sud, pritvorena je na nekoliko dana. Presedanski slučaj pritvaranja novinara digao je na noge mrežu istraživačkih novinara jugoistočne Europe koji su prosvjedovali protiv postupka hrvatskog pravosuđa pred europskim institucijama. 

Zauvijek će se pamtiti njezine riječi upućene hrvatskim novinarima.

"Slobodu nam nitko neće dati, novinari imaju onoliko slobode koliko su je sami napravili. Ni više ni manje. I ne želim uopće da mi Sabor, da mi bilo tko jamči slobodni prostor, jer to znači da mi je darovan. Kad je nešto darovano, kad je sloboda darovana, bila to i sloboda novinarstva - onda se brate mili može i oduzeti. Onaj tko daje taj i uzme", rekla je Jasna Babić

Jasna Babić autorica je dvije knjige - Urota Blaškić o slučaju generala Tihomir Blaškića te intrigantne "Zagrebačka mafija" u kojoj je precizno detektirala sva žarišta i ključne likove zagrebačkog podzemlja. Dobitnica je i nagrade Jutarnjeg lista za svoju publicistiku i prozu. Svojim hrabrim i nepokolebljivim pisanjem Jasna je ostavila golem trag u povijesti hrvatskog novinarstva.

istraživačko novinarstvo

in memoriam

Jasna Babić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter