otišla legenda filma

Preminula je Milena Dravić, velika glumica i žena sa stavom koja je otvoreno prosvjedovala protiv Slobodana Miloševića


100posto
14.10.2018.11:00
Preminula je Milena Dravić, velika glumica i žena sa stavom koja je otvoreno prosvjedovala protiv Slobodana Miloševića
Screenshot/YouTube

sažeto

Često je isticala kako je uvijek ostala zaljubljena u Pulu, te kako je upravo tamo postala glumica


100posto
14.10.2018.11:00

Legendarna srpska glumica i zvijezda jugoslavenskog filma Milena Dravić preminula je u 79. godini u nakon borbe s bolešću, javljaju srpski mediji. 

U svojoj je bogatoj karijeri snimila 90 filmova i osvojila brojne filmske nagrade, a presudna uloga u njezinoj karijeri bila je ona u vrlo popularnom filmu "Prekobrojna" hrvatskog režisera Branka Bauera, koja joj je 1962. godine pored slave donijela i "Zlatnu arenu" na filmskom festivalu u Puli.

Često je isticala kako je uvijek ostala zaljubljena u Pulu, te kako je upravo tamo postala glumica. Njezin talent prepoznali su i mnogi pripadnici svjetske umjetničke scene: Alfred Hitchcock pozvao ju je na večeru i poklonio joj fotografiju s njegovim crtežom, a nakon projekcije filma "WR Misterija organizma” u Cannesu je 1971. primila čestitke od Jacka Nicholsona, Johna Lennona i Yoko Ono.

Osim filma, njezin je život obilježio i brak s poznatim glumcem Draganom Nikolićem, koji je 2016. godine preminuo od karcinoma debelog crijeva, što je za poznatu glumicu bio nevjerojatan gubitak. 

Milena Dravić bila je žena koja se nije bojala reći svoje mišljenje i nije šutjela dok brojni njezini kolege jesu: otvoreno se angažirala protiv Slobodana Miloševića zbog čega joj je devedesetih bio zabranjen rad i pojavljivanje na nacionalnoj televiziji, a građanima se na ulicama pridružila i nakon ubojstva Zorana Đinđića.

"Nikad nisam, a i nikada neću, pripadati bilo kojoj političkoj stranci. Ali tada sam dizala glas protiv rata, nasilja i bijede u koju nas je Milošević uvukao. Izlazila sam na ulice u svoje ime, kao obična građanka i prosvjedovala", rekla je u intervjuu za jutarnji 2006. godine

Druge filmske uspješnice po kojima će ju javnost pamtiti uključuju ostvarenja poput Uzavreli grad, Kozara, Bitka na Neretvi, W.R. Misterije organizma, Sutjeska, Deps, Grupni portret s damom, Rad na određeno vrijeme i Poseban tretman,  Ledina i Sjaj u očima.

glumica

smrt

milena dravić

newsletter

Prijavite se na Newsletter