ODGOĐENA REVOLUCIJA

Pretpremijerno prikazan dokumentarac o surovosti borbe najslabijih u Hrvatskoj sa "psima rata" kapitalizma


Tomislav Kukec
15.11.2017.21:25
Pretpremijerno prikazan dokumentarac o surovosti borbe najslabijih u Hrvatskoj sa "psima rata" kapitalizma
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Odgođena revolucija priča je o narodu koji se u više navrata pokušao pobuniti, no u tome nikada nije uspio jer je uvijek postojao netko snažniji i moćnij


Tomislav Kukec
15.11.2017.21:25

Radnice osiromašenog Kamenskog koje mjesecima čekaju zarađenu plaću, prvi slučaj ratnog profiterstva u Hrvatskoj kroz sumnjivu privatizaciju mesne industrije Gavrilović, ekstremna ljevica, aktivizam i borba na hladnim ulicama, istraživačko novinarstvo i socijalno dno.

Teške su to teme koje se obrađuju u filmu "Odgođena revolucija", koji je netom pretpremijerno prikazan na Zagreb film festivalu. 

Iako, na prvu, teme nisu međusobno povezane, one daju nevjerojatno preciznu sliku hrvatskog kapitalističkog i neoliberalnog društva, čineći presjek najvećih afera koje su nas obilježavale od 2012. naovamo, koliko je trajalo snimanje ove jedinstvene dokumentarne priče. 

"Tranzicija se u većini postkomunističkih zemalja gotovo u pravilu provodila u sprezi političkih i poduzetničkih elita po načelu: profit odabranima, a posljedice loših odluka svima nama. Upravo takva jest i privatizacija na hrvatski način. Vrijeme je naplate. Je li to i vrijeme promjene", pitaju se autorice "Odgođene revolucije" Vlatka Vorkapić i Martina Globočnik, čiji je cilj osvijestiti puk kako je, barem i Ustav tako kaže, vlast u njihovim rukama, iako je to često tek samo mrtvo slovo na papiru. 

Pretpremijera filma koja je održana u sklopu ZFF-a u ponedjeljak nikog nije ostavila ravnodušnim. Bilo da je riječ o potresnim pričama radnica Kamenskog ili priči istraživačke novinarke Ive Anzulović koja, paralelno s istraživanjem mogućeg kriminala u Gavriloviću, vodi vlastitu bitku s ovrhom nad jedinom nekretninom, uzdržavajući dvoje djece. Odgođena revolucija uzbudljiva je, katkad šokantna, ali prije svega činjenična priča o narodu koji se u više navrata pokušao pobuniti, no u tome nikada nije uspio jer je uvijek postojao netko snažniji i moćniji. Priča je to o svim dosadašnjim politikama koje su nas jednako gurnule u rub propasti, ali i podsjetnik kako nikada nije kasno za otpor. Jer, kako je istaknuo aktivist Marko Milošević nakon pretpremijere, ono što se događa u Hrvatskoj, događa se u ovom trenutku na svakom dijelu svijeta, od Bangladeša do SAD-a. Svuda, rekao je, ljude uvjeravaju kako je baš kod njih najgore i kako je baš kod njih problem nerješiv, a problemi su isti - korupcija vladajućih pomiješana s bezočnom eksploatirajućom politikom korporativnih elita na štetu najslabijih u društvu. 

Odgođena revolucija, jedinstven, iskren i brutalan dokumentarni film u izdanju produkcijske kuće Fade IN, uskoro će se naći u kinima diljem Hrvatske, a mi vam donosimo trailer: 

ODGOĐENA REVOLUCIJA trailer from FADE IN on Vimeo.

aktivizam

Odgođena revolucija

Fade IN

Zagreb film festival

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter