'Samo želim da dođe kući živ i zdrav'

Pričali smo s prijateljima nestalog Karla i njegovom sestrom koja nam je opisala što se događalo večer prije njegova nestanka


Mia Mitrović
15.04.2019.17:00
Pričali smo s prijateljima nestalog Karla i njegovom sestrom koja nam je opisala što se događalo večer prije njegova nestanka
Privatni album

sažeto

Novi detalji obitelji i prijateljima bude nadu da je zagrebački student još uvijek živ 


Mia Mitrović
15.04.2019.17:00

Cijela Hrvatska već šesti dan traži 23-godišnjeg Zagrepčana Karla Kurtanjeka koji je nestao u srijedu. Karla je posljednji vidio njegov susjed 10. travnja oko 8 sati ujutro kako na biciklu odmiče u pravcu Jaruna. Obitelj je medijima ispričala kako je Karlo krenuo prema Kennedyjevom trgu gdje na sveučilištu Libertas studira ekonomiju. Tog je jutra trebao imati kolokvij.

U ponedjeljak popodne pojavili su se novi detalji koji će možda pomoći rasvijetliti misteriozan nestanak mladića on kojem svi oni koji su ga poznavali govore u superlativima. Naime, otkrivena je marka bicikla koji je Karlo vozio u trenutku nestanka. Radi se o mountain bikeu Hercules Olpran crveno sive boje.

Oporuka bez suicidalne nakane

Neslužbeno smo doznali i da je u obiteljskom domu u Palinovečkoj ulici na zagrebačkim Vrbanima gdje je Karlo stanovao pronađena poruka. Policija je poruku nije okarakterizirala kao oproštajno pismo već kao oporuku što je obitelji, prijateljima, ali i zabrinutoj javnosti probudilo nadu da je uzorni zagrebački student još uvijek živ. Oporuka je pronađena među dokumentima i računima, a otkrivena je slučajno.

screenshot

Napisana je, doznajemo, dan prije nestanka šturim rječnikom i bez suicidalne nakane. Kada ju je Karlova obitelj pronašla nakon početnog šoka i analize napisanog uslijedilo je olakšanje jer se Karlo porukom ni u jednom dijelu ne oprašta od ukućana niti nagovješćuje da bi si mogao napraviti nešto nažao. Pisalo je samo da u slučaju da mu se nešto dogodi, svu svoju imovinu ostavlja roditeljima. 

Nadu da je Karlo još uvijek živ daje i činjenica da je u srijedu u ranim jutarnjim satima kada je nestao s bankomata podignuo zasad nepoznati iznos novca.
U kratkom razgovoru za naš portal, Karlova starija sestra Edita (28) kazala nam je da je s bratom posljednji puta razgovarala večer prije nego što je nestao. Nije primijetila ništa čudno, no činilo joj se da je razdražljiviji nego inače.

Djelovao mi je razdraženo 

„Pričali smo kratko prije spavanja oko pola jedan. Pitao me jesam li ga nešto trebala. Bio je u žurbi jer je rekao da mora učiti za kolokvij. Djelovao mi je nekako ljuto i razdraženo. Ne znam je li povezano, ali kada smo razgovarali dva, tri tjedna prije nestanka, spominjao mi je novi posao o kojem razmišlja da radi umjesto posla u Lisinskom“, ispričala nam je Edita Kurtanjek, Karlova najstarija sestra.

„Od Karla sam starija četiri godine i on je za mene uvijek bio moj mali braco. Puno je bliži bio s našom mlađom sestrom Doroteom jer su generacijski bliži. Kao starija sestra prema njemu sam se uvijek ponašala zaštitnički“, s tugom i zabrinutošću nam je ispričala Edita.

„Karlo je oduvijek imao svoj film. Čuvao je svoju privatnost . Trenirao je stolni tenis, išao u teretanu. Ničim nikada nije pokazao da je depresivan, niti je bio osoba koja bi mogla nauditi sama sebi . Nije bio konfliktan, niti se kretao u lošem društvu. Samo želim da se vrati, da dođe kući živ i zdrav“, kazala nam je Edita kojoj ovih dana mobitel ne prestaje zvoniti.
Javljaju joj se građani koji joj žele pomoći da pronađe brata, no ima i onih čiji ju pozivi uznemiravaju.

Lažna uzbuna 

„Zovu nas raznorazni vidovnjaci i tarot majstori. Govore nam najrazličitije stvari i koriste našu tragediju za samopromociju. Govore kontradiktorne stvari pa nas uznemiravaju umjesto da nam pomažu“, kaže Edita koja čvrsto vjeruje da joj je brat živ i da će se vratiti kući.

Karlovi prijatelji s kojima smo razgovarali dijele zabrinutost i nadu s njegovom sestrom. I oni tvrde da je Karlo bio uzoran mladić koji nije često izlazio, niti se kretao u problematičnom društvu. Na fakultetu ima dobre ocjene, a preko studentskog servisa radio je u KD Vatroslav Lisinski. Trenira stolni tenis, sportski je tip i pazi na prehranu. Roditeljima i obitelji nikada nije rekao da je u ozbiljnoj vezi. Njegove je prijatelje posebno uznemirila vijest koja se u medijima pojavila u petak. 

"Svi smo pali u šok kada se na portalima pojavila vijest da je tijelo nepoznatog muškarca pronađeno na Jarunu. Mislili smo da je gotovo. Srećom, vrlo brzo se ispostavilo da je riječ o ženi i da vijest nema veze s našim Karlom", doznali smo iz razgovora s Karlovim prijateljima koji s nadom i strepnjom iščekuju svaku vijest. 

Obitelj moli građane za pomoć 

U vrijeme nestanka Karlo je na sebi imao crnu jaknu s kapuljačom, crne traperice i smeđe tenisice. Visok je 183 cm, ima plave oči i plavu kosu i atletske je građe. Obitelj moli građane da u slučaju ako imaju bilo kakvu informaciju koja bi mogla rasvijetliti njegov nestanak nazovu policiju (192) ili otiđu u najbližu policijsku postaju.

Istragu otežava i podatak da je Karlo na dan nestanka mobitel ostavio u ladici. Kako pišu 24 sata, navodno je imao problema s baterijom pa je moguće da ga je namjerno ostavio u ladici znajući da neće imati previše koristi od njega. Sumnjivo je to što ga je zatvorio u ladicu, a ne na nekom uobičajenom mjestu.

"Lijepo molim sve građane, sve ljude dobre volje, Zagrepčane, okolicu, na svim društvenim mrežama je njegova fotografija. Ako bilo što saznaju ili imaju, molim da se jave na telefone na društvenim mrežama. Jer to je preteško i prebolno za nas sve ukućane, a pogotovo za mene kao majku", apelirala je prije nekoliko dana Karlova majka Jasna Kurtanjek. 

Karlo Kurtanjek

Edita Kurtanjek

potraga za nestalim

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter