hvalio se zločinima

Tko je sotona iz Dramlja koji bi uskoro mogao biti pušten na slobodu, a zločin je opravdavao time da čuje demonske glasove koji su ga nagnali na hladnokrvno ubojstvo


Mia Mitrović
21.03.2019.16:00
Tko je sotona iz Dramlja koji bi uskoro mogao biti pušten na slobodu, a zločin je opravdavao time da čuje demonske glasove koji su ga nagnali na hladnokrvno ubojstvo
Matija Djanesic/CROPIX

sažeto

Ako mu Vrhovni sud ukine presudu, monstrum izlazi na slobodu 13. travnja u 19.20 sati 


Mia Mitrović
21.03.2019.16:00

Nakon Daruvarca na slobodu bi uskoro mogao i okrutni ubojica Dino Kulišek o kojem sve govori njegov zlokobni nadimak 'Sotona iz Dramlja'. U ljeto 2014. Zbog duga za marihuanu od 200 kuna tada 21-godišnji Dino Kulišek dugim je nožem 42 puta izbo svog prijatelja Ivana Jagodića (22), a potom se okomio na Meriem Demo, njegovu tada 19-godišnju djevojku. Mala Meri se spasila od sigurne smrti praveći se da je mrtva u lokvi krvi. Kulišeka to nije zavaralo pa ju je 'za svaki slučaj' još dva puta ubo nožem u vrat. Da nije bilo brze intervencije liječnika, nesretna bi djevojka sigurno iskrvarila.

Demonski glasovi

Za svoj stravičan zločin, Kulišek je četiri je godine izbjegavao presudu izvlačeći se na neuračunljivost. Istražitelje je uvjeravao da čuje demonske glasove koji su ga nagnali na hladnokrvno umorstvo.

Tea Cimas/CROPIX

"Počeo sam komunicirati s tim glasovima koji su me uvjeravali da moram ubiti vraga i to baš ubodom nožem u srce. U literaturi sam čitao da su se neki ljudi zbog takvih glasova javljali za pomoć psihijatrima, ali i da se vrag ne može ubiti jer je on duh. Taj dan nisam odlučio da ću ga ubiti i ne znam što mi se to jutro dogodilo u glavi, ali sam imao neki filing da će se to dogoditi. Ne znam zašto sam tada uzeo nož. Ubojstva se sjećam, ali ne detalja, ne znam koliko puta sam ga ubadao", ispričao je jednom prilikom Kulišek.

Na njemu su provedena čak četiri vještačenja koja su trebala utvrditi je li za vrijeme počinjenja zločina bio ubrojiv. Tri su vještačenja pokazala da je bio smanjeno ubrojiv, dok je jedno pokazalo potpunu neubrojivost.

Hvalio se zločinima

Međutim, kao svjedoci na sudu pojavili su se zatvorenici koji su s njime dijelili ćeliju. Javnost je ostala u šoku kada se doznalo da se 'neuračunljivi' monstrum zatvorenicima i prijateljima hvalio svojim nedjelima rugajući se vlastitim žrtvama.

Niksa Stipanicev / CROPIX

Na ponovljenom suđenju u Rijeci krajem studenog prošle godine, sud je odbacio vještačenje koje je pokazalo 'neuračunljivost' te Kulišeka ponovno spremio na 38 godina života iza rešetaka.

Zamjenica glavnog državnog odvjetnika Mirta Kuharić koja je za Kulišeka još strožu kaznu za Novi list je izjavila kako su 'pojedinačne kazne, a posljedično i jedinstvena kazna za dva kaznena djela preniske'. Kulišekovi odvjetnici Goran Marjanović i Ljubo Pavasović kritični su prama četvrtom psihijatrijskom vještačenju Psihijatrijske bolnice na Ugljanu kojim je ustvrđeno da je mladi ubojica u trenutku počinjenja zločina ipak bio ubrojiv.

Global

"Optuženik je u vrijeme počinjenja djela bio u mogućnosti shvaćati i upravljati svojim postupcima. Bio je ubrojiv, ali smanjeno. Motive ponašanja optuženika treba tražiti u viktimološkim odnosima počinitelja i žrtava, te u narcističkoj povredi osobnosti optuženika koju je doživio u relacijama sa žrtvom. Zadavanje brojnih uboda pokojnom Ivanu Jagodiću upućuje na izrazitu afektivnu angažiranost (mržnja, bijes) u vrijeme događaja, dok je ranjavanje Meriem Demo uslijedilo po načelu kolateralne žrtve, uz također određenu afektivnu angažiranost", pisalo je u tom izvješću koje je objavio Novi list.

Slobodan po sili zakona

Da je ubojica bio ubrojiv zaključili su vještaci iz Neuropsihijatrijske bolnice Popovača te riječka psihijatrijska vještakinja Klementina Ružić. Neubrojivim su Kulišeka proglasili jedino eksperti iz Psihijatrijske bolnice Vrapče.

U slučaju da Vrhovni sud ukine presudu što je već učinio prošlo proljeće, Kulišek će po sili zakona morati biti pušten na slobodu 13. travnja u 19.20 sati. U slučaju da bude potvrđena osuđujuća presuda riječkog suda (u ovom smislu može se smatrati i preinaka presude riječkog suda, da primjerice kazna bude smanjena ili povišena za koju godinu), Kulišeku, s obzirom na to da ima pravo na još jednu žalbu, maksimalno vrijeme u kojem može biti u pritvoru produžuje za još šest mjeseci.

presuda

Dino Kulišek

Ivan Jagodić

Meriem Demo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter