MOST IZMEĐU ZNANSTVENOG I DUHOVNOG

Prije 76 godina švicarski znanstvenik imao je najbolju vožnju biciklom ikad. Otkrio je drogu koja je postala ikona hipi kulture


100posto
19.04.2019.20:00
Prije 76 godina švicarski znanstvenik imao je najbolju vožnju biciklom ikad. Otkrio je drogu koja je postala ikona hipi kulture
iStock

sažeto

Tog 19. travnja 1943. znanstvenik je doživio psihodelična svojstva svog otkrića


100posto
19.04.2019.20:00

Na današnji dan prije 76 godina dogodila se jedna zanimljiva vožnja biciklom. Naime, švicarski kemičar dr. Albert Hofmann 19. travnja na povratku kući iz laboratorija sjeo je na bicikl i vozeći se ulicama Basela u pratnji asistenta iskusio psihodelične efekte LSD-a, droge koja je postala ikona hipi kulture.

Hofmann je 1938. sintetizirao lisergičnu dietilamidnu kiselinu i slučajno otkrio LSD, izoliravši ga iz ražene gljivice "Claviceps Purpurea". Pet godina kasnije 1943. tijekom ponovne sinteze slučajno je otkrio psihodelična svojstva LSD-a nakon što mu se vrlo mala količina upila kroz kožu prstiju.

"Osjećao sam se kao da se ne mogu pomaknuti s mjesta"

Tog 19. travnja, Hofmann je na sebi namjerno testirao količinu od 250 mikrograma i iskusio snažan utjecaj LSD-a, a taj dan postat će poznat kao "Dan bicikla".

Profimedia

U njegovoj biografiji "LSD - moje problematično dijete", Hofmann je opisao kako je njegovo stanje pod utjecajem LSD-a postalo zastrašujuće te da mu je sve bilo izobličeno. "Tijekom moga puta kući, a bilo je to oko četiri kilometra, osjećao sam se kao da se ne mogu pomaknuti s mjesta.

Okretao sam pedale, no činilo mi se da cijelo vrijeme stojim", ispričao je Hofmann opisujući svoje iskustvo.

Godinama njegovo otkriće dijelili besplatno znanstvenicima

Nakon inicijalnih eksperimenata Hofmann je bio uvjeren da LSD nije samo jaka droga kojom bi se mogle tretirati mentalne bolesti. Smatrao je kako se radi o mostu između znanstvenog i duhovnog.

Hofmann je nakon toga svoj istraživački rad nastavio kao direktor odjela za prirodne produkte u Sandozu, a zanimale su ga halucinogene droge koje koriste šamani te su njegova istraživanja dovela do pronalaska psilobicina.

Tvrtka Sandoz je godinama Hofmannov pronalazak dijelila besplatno znanstvenicima diljem svijeta. Smatralo se kako halucinogena svojstva droge i izvrtanje percepcije na najbolji mogući način simuliraju simptome shizofrenije te da bi eksperimentiranjem s LSD-om znanstvenici bili u stanju brže pronaći lijek za tu i druge opake duševne bolesti.

droga

LSD

Albert Hofmann

švicarski kemičar

newsletter

Prijavite se na Newsletter