ZAR JE MOGUĆE DA JE TOLIKO PROŠLO?

Prije deset godina stvoren je Bitcoin, kriptovaluta koja je promijenila svijet i mnoge otjerala na rub siromaštva


Tomislav Kukec
08.11.2018.11:20
Prije deset godina stvoren je Bitcoin, kriptovaluta koja je promijenila svijet i mnoge otjerala na rub siromaštva
Pixabay

sažeto

Kriptovaluta se generira, odnosno 'rudari', kompleksim računalnim matematičkim procesima, a njome se može i trgovati


Tomislav Kukec
08.11.2018.11:20

Vjerovali ili ne, prošlo je punih deset godina otkako je stvorena prva svjetska kriptovaluta - Bitcoin. 

Sve je počelo kada je 2008. godine anonimni kriptograf izdao svoj manifest pod pseudonimom Satoshi Namakato. U manifestu je izložio načela autonomne online valute, odnosno digitalnog novca, a samo nekoliko tjedana nakon tog teksta rođena je prva kriptovaluta. 

Nema kontrole banaka

Ideja Bitcoina u suštini je anarhična i antisistemska, jer ne predviđa kontrolu središnjih banaka niti priznaje nacionalne granice. Umjesto uobičajenih monetarnih kontrolnih sustava predviđen je blockchain koji bi trebao održati stabilnost Bitcoina. Kriptovaluta se generira, odnosno 'rudari', kompleksim računalnim matematičkim procesima, a njome se može i trgovati.

Nova valuta je brzo osvojila svijet, tada još snažno poljuljan dubokom ekonomskom krizom i slomom američke burze. Mnogi su pohrlili svoje ušteđevine pretvoriti u Bitcoin u strahu od pada vrijednosti tradicionalnih moneta. 

Medije su preplavile priče o novopečenim bogatašima koji su na samo nekoliko tisuća uloženih dolara ostvarili profit od stotine tisuća dolara. Bitcoin je neko vrijeme vrtoglavo rastao, a iako su mnogi analitičari upozoravali da će se taj balon rasprsnuti, histerija nije prestajala. Ideja brzog bogaćenja (iako potpuno suprotna od osnovne ideje kriptovalute) zarazila je svijet i svi su željeli svoj komadić kolača. 

Mračna strana Bitcoina

Bitcoin se u posljednjih deset godina proširio ekonomskim tržištem. Njime je moguće plaćati sve, pa čak i jedan frizerski salon u Zagrebu prima Bitcoine kao sredstvo plaćanja. Osim Bitcoina, pojavile su se i mnoge druge, manje ili više stabilne, kriptovalute, pa neki trgovački lanci čak imaju i vlastitu kriptovalutu. Bitcoin su prigrlile i neke banke, prilagođavajući se potrebama tržišta. 

No, Bitcoin ima i svoju mračnu stranu, zbog koje su neki otjerani na rub siromaštva. Na žalost, izuzetno je podložan dramatičnim padovima vrijednosti, a upravo to dogodilo se ove godine, kada je Bitcoin izgubio dvije trećine svoje vrijednosti. Umjesto sanjanog bogatstva, mnogi su zbog toga izgubili svoje ušteđevine ili čak dovedeni na rub siromaštva. 

Ipak, stručnjaci predviđaju da će Bitcoin nastaviti postojati još barem dvadeset godina, jer je otprilike toliko potrebno kako bi se proizvele sve moguće jedinice ove kriptovalute. 

Bitcoin

kriptovaluta

monetarni sustav

kriptografija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter