KATASTROFALNO STANJE MEDIJSKIH SLOBODA

Prijetnja ministra Medveda novinaru nije ništa novo, naši dužnosnici često su izgovarali štošta, a znali su i udarati


Tomislav Kukec
04.06.2018.15:00
Prijetnja ministra Medveda novinaru nije ništa novo, naši dužnosnici često su izgovarali štošta, a znali su i udarati
Goran Mehkek / Cropix

sažeto

Prisjetili smo se nedavnih najtežih slučajeva napada na novinare u Hrvatskoj


Tomislav Kukec
04.06.2018.15:00

Početkom lipnja 2008. godine divljački je premlaćen dugogodišnji 'crnokronikaš' i istraživački novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš. Naručitelji i izvršitelji brutalnog napada u kojem je novinar teško ozlijeđen nikad nisu pronađeni. 

Otprilike točno deset godina kasnije poput bombe je odjeknula vijest da je Vojislav Mazocco, poznati novinar Indexa, prijavio policiji da mu je zbog teksta kojeg je objavio prijetio ministar branitelja Tomo Medved. Iako su te priče na prvu nepovezane, one zapravo svjedoče kako se punih deset godina u Hrvatskoj gotovo ništa nije promijenilo na bolje - novinari su i dalje izloženi različitim pritiscima, prijetnjama pa i najgrubljim fizičkim napadima, i to samo zato što rade svoj posao. Bez obzira što se u svakom suvremenom društvu novinare tretira kao jedan od nosećih stupova demokracije, te kao glavnu polugu civilnog nadzora nad radom institucija i predstavnika vlasti, novinari u Hrvatskoj nemaju status službene osobe, zbog čega se prijetnje upućene medijskim djelatnicima blago sankcioniraju, ako ikada i dođe do otkrivanja počinitelja. S druge strane, prijetnje upućene političarima ozbiljno se tretiraju i počinitelji se u pravilu vrlo brzo pronađu i sankcioniraju.

'Atak na medijske slobode'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je danas da policija aktivno razmatra navode iz kaznene prijave koju je Mazocco podnio protiv ministra branitelja, no teško je očekivati, barem ako je suditi po dosadašnjoj političko-pravosudnoj praksi, da će jedan ministar (odnosno policija kojom upravlja) naložiti uhićenje drugog. 

Stoga smo se prisjetili najtežih slučajeva u kojima su političari na zub uzeli novinare. 

Ema Tarabochia, izvršna urednica portala Hrvatskog novinarskog društva istraživačica je i voditeljica hrvatske baze napada na novinare u sklopu projekta Safejournalists,  Regionalne platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koji za cilj ima popisivanje svih slučajeva ataka na medijske slobode u Hrvatskoj. Kaže kako je takvih slučajeva mnogo. 

"Prije oko godinu dana, 12. svibnja 2017., imali smo slučaj da je tadašnji gradonačelnik Požege Vedran Neferović fizički napao novinara Mladena Mirkovića s požeškog portala 034, nezadovoljan njegovim pisanjem. Iako je taj napad osudio i premijer Andrej Plenković, do danas nemamo saznanja kako je taj slučaj završen. Mjesec dana ranije novinar Radio Brača Siniša Vicko izbačen je sa sjednice Županijskog vijeća Županije splitsko-dalmatinske, što je institucionalno nasilje nad novinarom. Zatim, imali smo slučaj gdje je dužnosnik Franjo Lucić (saborski zastupnik i šef županijske organizacije HDZ-a, nap.a.) pokušao podmititi novinara Dragu Hedla kako bi zaustavio njegovo pisanje", kaže Tarabochia. 

Prisjetili smo se i kako je Ivan Pernar, nakon što je demonstrativno napustio HRT usred emisije Nedjeljom u 2, zaprijetio voditelju Aleksandru Stankoviću da će "on i takvi biti maknuti s HRT-a kada Živi zid dođe na vlast". Također, pravi horor trenutno proživljavaju kolege Ivan Žada i Goran Gazdek s lokalnog portala Virovitica.net, koji su izloženi beskrajnim uvredama i prijetnjama nakon što je portal objavio više tema o Virovitici, poput članka o problemu nazivanja ulice po ustaškom ministru Mili Budaku, zatim prisiljavanju djelatnika na cijepljenje u komunalnoj tvrtki te kako gradsko groblje ne plaća porez da bi bilo konkurentnije. Kada se na njih, kako piše HND, obrušio i gradonačelnik Ivica Kirin, to je samo ohrabrilo ljude da im još više prijete.  Omiljena prijetnja je da će se 'opet gusta magla spustiti', a uvreda da su 'udbaši, orjunaši i jugoslaveni'.

Lista prijetnji upućenih novinarima podugačka je, a jako je velik broj slučajeva u kojima se novinarima prijeti anonimno. Pogotovo su raširene elektroničke prijetnje, naročito putem društvenih mreža. Tarabochia kaže kako se mnogi novinari nikada ne odluče prijaviti prijetnje, jer smatraju da ih nitko neće adekvatno zaštititi.

Hrvatska među najlošijima u regiji

"Policija zna relativizirati takve slučajeve te sve svesti pod prekršajnu odgovornost, zbog čega novinari ne vide smisao prijavljivanja prijetnji koje dobivaju. S druge strane, kada prijetnje dobiju političari, to se brzo rješava", kaže Tarabochia. 

Napomenimo i kako je ugledna međunarodna organizacija Reporteri bez granica prošle godine izdala svoje redovito izvješće o stanju medijskih sloboda u svijetu, a koje je porazno za Hrvatsku jer pokazuje da smo u odnosu na 2016. pali za čak 11. mjesta. Hrvatska je tako na 74 mjestu kada su medijske slobode u pitanju, a koliko je stanje zabrinjavajuće dovoljno govori činjenica da su daleko ispred nas čak i Srbija, BiH, Slovenija pa i Mađarska Viktora Orbana. Od nas je od zemalja u okruženju lošija samo Crna Gora. Posebno se ističe političko 'drmanje' HRT-om koji bi trebao biti javni servis. 

mediji

prijetnje

novinarstvo

Tomo Medved

demokracija

Vojislav Mazocco

free press

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter