dosta je više

Problem koji nadilazi političke podjele: Nakon Mostove zastupnice o traumi nakon poroda oglasila se i SDP-ovka, pokrenuta i akcija 'Prekinimo šutnju'


Mia Peretić
13.10.2018.13:00
Problem koji nadilazi političke podjele: Nakon Mostove zastupnice o traumi nakon poroda oglasila se i SDP-ovka, pokrenuta i akcija 'Prekinimo šutnju'
Screenshot/ Facebook/ Roda

sažeto

Sve više žena istupa sa svojim vlastitim traumatičnim iskustvima, udruga Roda ponovno je pokrenula akciju "Prekinimo šutnju"


Mia Peretić
13.10.2018.13:00

S obzirom na sve više žena koje istupaju sa svojim vlastitim traumatičnim iskustvima, udruga Roda - Roditelji u akciji ponovno je pokrenula akciju "Prekinimo šutnju" kako bi čuo se glas svih žena koje su prošle nehumane postupke "na živo" rađene kiretaže, pobačaja, aspiracije, epiziotomije ili šivanja međica nakon poroda.

"Pomozite nam poslati glasnu i jasnu poruku - na komadu papira napišite vaše iskustvo, posljedice koje je na vas ostavilo, navedite medicinsku ustanovu u kojoj se to dogodilo, godinu te označite #PrekinimoŠutnju. Fotkajte papir i pošaljite sliku mailom na prekinimo.sutnju@roda.hr Fotke koje stignu do ponedjeljka u 8 sati nosimo u Ministarstvo zdravstva isti dan. Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo - ISTINA JE!!, piše na stranicama udruge. 

Nakon što je u saboru o intimnom i traumatičnom iskustvu kiretaže maternice bez anestezije progovorila Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić, podršku joj je pružila i SDP-ova gradonačelnica Supetra Ivana Marković koja je u Facebook objavi napisala:

"Velika podrška Ivani! Istina je da se to tako radi. Doživjela sam i sama isto iskustvo nakon poroda. I dan danas, nakon devet godina kada se toga sjetim uhvati me jeza. Tada sam, onako ranjiva, kao što je sigurno i tisuće drugih žena koje su se našle u istoj situaciji pomislila da to tako treba biti. Žena može podnijeti i proživjeti nevjerojatne stvari i nije lako ispričati ovo što se Ivana usudila javno i uglavnom u muškom društvu. Zato velika podrška još jednom i zbog žena koje su ovaj postupak prošle, kao i zbog onih koje ovaj postupak ne smiju više prolaziti na ovaj nehumani način".

fejs

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter