BALKANSKA NARKO-RUTA

Procjene govore da 70 posto droga koje se troše u Europi dolazi iz Albanije: 'Imaju čak i dva ilegalna aerodroma za transport heroina'


Tomislav Kukec
08.12.2018.08:30
Procjene govore da 70 posto droga koje se troše u Europi dolazi iz Albanije: 'Imaju čak i dva ilegalna aerodroma za transport heroina'
Reuters

sažeto

Procjenjuje se tako kako je samo jedne godine albanska mafija prokrijumčarila oko 70 tisuća osoba, ostvarivši pritom golemu financijsku korist


Tomislav Kukec
08.12.2018.08:30

Albanska mafija odgovorna je za 70 posto europskog tržišta narkotika, a njeni pripadnici mjesečno krijumčare između četiri i šest tona heroina mjesečno, čija je ulična vrijednost oko dvije milijarde dolara. 

Tvrdi to makedonski list Večer pozivajući se na albanske medije, industrija proizvodnje narkotika u Albaniji otišla je toliko daleko da su otkrivena čak dva ilegalna aerodroma preko kojih se marihuana transportirala u Italiju, a vjerojatno su se koristili i za "izvoz" drugih droga. 

Obiteljski karteli

List navodi kako su albanski narko-karteli prisutni širom svijeta, a uglavnom je riječ o čvrsto povezanim obiteljskim kartelima koji djeluju u Češkoj, Poljskoj, Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Švedskoj, Francuskoj, pa čak i Španjolskoj te u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

U opsežnoj analizi navodi se i kako je specifičnost albanske mafije što nije piramidalno organizirana, odnosno, ne postoji glavni "capo", već se radi o mnoštvu povezanih i ravnopravnih obiteljskih klanova koji tijesno surađuju. List se poziva i na izvješće američkog State Departmenta iz 2016. godine prema kojem je "Albanija ključna tranzitna zemlja za krijumčarenje droga, oružja, ilegalnih migranata i razne nezakonite robe". 

Procjenjuje se tako kako je samo jedne godine albanska mafija prokrijumčarila oko 70 tisuća osoba, ostvarivši pritom golemu financijsku korist. Objavljeni su i detalji o ključnim obiteljima koje drmaju narko-tržištem, a Večer tvrdi kako je albanski klan "Kamila" danas jedan od pet najmoćnijih narko-kartela u Europi, koji se osim drogama bavi i trgovinom ljudima. 

Albanska je mafija, navodi se, izuzetno aktivna u Srbiji i na Kosovu, u Crnoj Gori, Grčkoj, Turskoj, Makedoniji, ali i diljem Europe. 

mafija

kriminal

albanija

albanska mafija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter