Bar tako tvrde

Program nakon šest jednostavnih pitanja zna hoće li potrajati vaša veza


Dolores Drvodelić
29.05.2017.13:30
Program nakon šest jednostavnih pitanja zna hoće li potrajati vaša veza
Profimedia

sažeto

Neki su znanstvenici uvjereni u to da do odgovora na ljubavna pitanja mogu doći svojim uobičajenim znanstvenim metodama


Dolores Drvodelić
29.05.2017.13:30

Je li umjetna inteligencija "pametnija" od "prave", po pitanjima srca? U softverskoj tvrtci DataRobot misle da jesu. Odnosno, misle da je pametniji njihov alat, zasnovan na studiji sa Stanforda. Alat, navodno, može predvidjeti koliko dugo može potrajati nečija ljubavna veza, nakon što osoba odgovori na šest nedvosmislenih pitanja.

Screenshot

Studija koju je proveo Stanford zove se "Kako se parovi upoznaju i ostaju zajedno", a u njoj je sudjelovalo četiri tisuće Amerikanaca. Istraživači su naknadno provjeravali jesu li parovi koji su u studiji sudjelovali i dalje zajedno, kako bi njihovi rezultati bili što vjerodostojniji. DataRobot primarno se bavi modeliranjem predviđanja, temeljenih na točnim podacima, pa su se odlučili iskoristiti i ovu zanimljivu bazu podataka.

Iako je u samoj studiji postavljeno 150 varijabli, na temelju kojih su znanstvenici izvlačili zaključke o tome koliko dugo jedan par može ostati zajedno, iz DataRobota uzeli su samo šest ključnih, nenasrtljivih pitanja, pomoću kojih su sastavili alat. Dob partnera, broj djece i koliko često se družite s članovima obitelji neki su od faktora koji utječu na dugotrajnost veze.

Nakon što riješite test, alat pruža i pojašnjena za svako pitanje, odnosno, koliko koji odgovor povećava ili smanjuje šanse za zajedničku budućnost nekog para.

Riješite test ovdje, a u komentarima nam recite vjerujete li rezultatima.

ljubav

veza

technomad

znanost

program

Podijeli članak