ATENTAT U KOSOVSKOJ MITROVICI

Propucan Oliver Ivanović, jedan od čelnika kosovskih Srba: Supruga je pala u nesvijest, a on je preminuo na licu mjesta


100posto
16.01.2018.09:55
Propucan Oliver Ivanović, jedan od čelnika kosovskih Srba: Supruga je pala u nesvijest, a on je preminuo na licu mjesta
Screenshot/YouTube

sažeto

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno vijeće Ivanović je postao predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo


100posto
16.01.2018.09:55

U Kosovskoj Mitrovici ubijen je jedan od političkih čelnika kosovskih Srba i vođa Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, javljaju srpski mediji.

Ivanović je podlegao ozljedama nakon što su nepoznati napadači jutros oko 8.15 sati na njega ispalili tri hica kada je ulazio u prostorije stranke. Naime, policija je ispred njegova ureda pronašla tri metka.

Kako prenosi B92, Ivanovićev odvjetnik Nebojša Vlajić naveo je pak da je Ivanović pogođen s pet metaka u prsa.

Prema neslužbenim informacijama, Ivanović je nakon napada hitno prebačen u KBC Kosovska Mitrovica, ali bez znakova života.

Kako piše Kurir, Hitnu pomoć je pozvala susjeda koja je krenula kupiti kruh.

Wikipedija

Prema saznanjima tabloida Alo, njegova suprug, Milena Ivanović, odmah je po primitku vijesti pala u nesvijest.

Nakon atentata sjeverni deo Kosovske Mitrovice blokirale su jake snage Kosovske policije koje tragaju za osobom koja je pucala na čelnika Građanske inicijative SDP. Također je blokirano podrućje oko središta stranke.

Inače, Oliver Ivanović rođen je 1. travnja 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i srednju školu završio je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali ju je napustio nakon tri godine. Završio je Strojarski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno vijeće Ivanović je postao predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo.

S tog mjesta smenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacijski centar za Kosovo i Metohiju, postavljen je za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.  Od 2008. nalazi se na poziciji državnog tajnika u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije koja više ne postoji.

Ivanović je osuđen zbog počinjenja ratnog zločina i osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva skupine Albanaca u južnom dijelu Kosovske Mitrovice u travnju 1999. godine, no taj je presuda ukinuta i suđenje je vraćeno na početak. Istodobno, oslobođen je za drugi slučaj ubojstva i pokušaja ubojstva iz 2000. godine.

Srbija

Kosovo

atentat

Oliver Ivanović

Kosovska Mitrovica

propucan

ubijen