ANALIZA KOJA SE NEĆE SVIDJETI KSENOFOBIMA

Prosječan gastarbajter u proračun Velike Britanije uplati dvadeset tisuća kuna godišnje više nego domaći čovjek


Tomislav Kukec
18.09.2018.20:00
Prosječan gastarbajter u proračun Velike Britanije uplati dvadeset tisuća kuna godišnje više nego domaći čovjek
ILUSTRACIJA / Dragan Matic / CROPIX

sažeto

Tijekom života, radnik iz EU u Velikoj Britaniji plati 78 tisuća funti davanja više nego što 'povuče' iz proračuna


Tomislav Kukec
18.09.2018.20:00

Odluči li Velika Britanija u sklopu Brexita postrožiti uvjete zapošljavanja stranaca iz zemalja Europske Unije, porez u toj zemlji zasigurno će porasti, jer su migranti iz EU, koji su dosad radili u Ujedinjenom Kraljevstvu, u državni proračun uplaćivali znato više nego prosječni Britanac. 

Proizlazi to iz analize koju je objavio ugledni britanski list The Independent, a prema kojem radnici iz zemalja EU u proračun Ujedinjenog Kraljevstva godišnje uplate oko 2.300 funti više, odnosno oko 20 tisuća kuna više nego prosječni zaposleni Britanac. 

Dolaze obrazovani, a odlaze prije mirovine

Tijekom života, radnik iz EU u Velikoj Britaniji plati 78 tisuća funti davanja više nego što 'povuče' iz proračuna, odnosno oko 650 tisuća kuna više. 

Studiju je proveo ekonomski odjel prestižnog Oxforda, a istraživač Ian Mulheirn svojom je izjavom zabio čavao u lijes ključnog argumenta ksenofoba i desničara u Ujedinjenom Kraljevstvu - da europski migranti koštaju državu. 

"Što se tiče javnih financija, radnici iz EU doprinose znatno više u državni proračun nego što koštaju, te smanjuju porezno opterećenje drugim stanovnicima Velike Britanije. 

Također se napominje da radnici iz Europe u Veliku Britaniju dolaze potpuno obrazovani i s radnim iskustvom, a mnogi od njih odu iz zemlje prije nego što ostvare pravo na mirovinu. 

Sve to ide u prilog tezi kako će Velika Britanija, želi li zadržati postojeću stabilnost javnih financija, morati povećati poreze i druga davanja ako odluči uskratiti pristup stanovnicima Europske Unije svom tržištu rada, što traže pojedine interesne skupine. 

Velika Britanija

Europska Unija

Brexit

radnici

tržište rada

porezi

ograničenja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter