UBOJICA I DALJE U AFRICI

Prošlo je 18 godina od Arkanovog ubojstva u srcu Beograda, još nije jasno tko se usudio smaknuti jednog od najgorih srpskih ratnih zločinaca


Vid Barić
15.01.2018.17:30
Prošlo je 18 godina od Arkanovog ubojstva u srcu Beograda, još nije jasno tko se usudio smaknuti jednog od najgorih srpskih ratnih zločinaca
REUTERS

sažeto

Arkan je likvidiran 15. siječnja 2000. godine, a ubio ga je policajac Dobrosav Gavrić. On je pred Višim sudom u Beogradu osuđen na 35 godina zatvora, međutim od 2006. je u bijegu


Vid Barić
15.01.2018.17:30

Prije 18 godina je u beogradskom hotelu Intercontinental ubijen Željko Ražnatović Arkan, ratni zločinac i haški optuženik, zapovjednik zloglasne paravojne jedinice Srpska dobrovoljačka garda, poznate po strahovitim zločinima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te moćni kriminalni igrač u eri Slobodana Miloševića.

Likvidiran je 15. siječnja 2000. godine, a ubio ga je policajac Dobrosav Gavrić iz sela Trbušnica kod Loznice. On je pred Višim sudom u Beogradu osuđen na 35 godina zatvora, međutim od 2006. godine je u bijegu. 2012. godine je uhićen u Južnoafričkoj Republici gdje je pod lažnim identitetom vodio novi život i još nije izručen Srbiji. U međuvremenu se Gavrić upleo i u južnoafričku mafijašku scenu - teško je ranjen u ožujku 2011., kada su dvojica napadača na motorima u pokretu presrela automobil u kome se vozio s južnoafričkim mafijaškim bossom. Preživio je incident, mafijaš je ubijen, a Gavrić je završio "samo" s ozljedom ruke te je dva mjeseca proveo je u bolnici.

REUTERS

Dobrosav Gavrić u Južnoafričkoj republici

U bijegu je i njegov kompanjon i pomagači u Arkanovom ubojstvu - Milan Đuričić Miki, dok je Dragan Nikolić Gagi, jedan od junaka dokumentarnog filma "Vidimo se u čitulji", u Zabeli kod Požarevca gdje izdržava kaznu od 30 godina zatvora. Ovdje vrijedi spomenuti kako je i on bio u bijegu, ali je 2003. godine uhićen u Beču i izručen Srbiji. Na mnogobrojnim suđenjima nisu utvrđeni ni motivi niti naručitelji Arkanovog ubojstva, pa je tako do danas ostao misterij zbog čega je policajac iz Trbušnice pucao s leđa u glavu najmoćnijeg kriminalca Srbije i osim njega ubio i Milenka Mandića Mandu i Dragana Garića, koji su sjedili s Arkanom u separeu hotelskog lobija.

REUTERS

Beogradski hotel Intercontinental

Gavrić je izabran za ubojstvo Arkana jer je znao dobro baratati oružjem, a bio je i u solidnoj fizičkoj kondiciji. Navodno su ubojice Arkana prvo htjeli namamiti van iz hotela, i to tako da mu ponude da kupi luksuzni Audi ispod tržišne cijene. No, iskusnom kriminalcu je bilo nešto sumnjivo, pa nije htio ići s ubojicama "isprobati nova kola". Tada se prešlo na rezervni plan i Gavrić je 15. siječnja 2000. godine, malo iza 17 sati, ušetao u predvorje hotela. Mirno se prošetao do stola gdje je sjedio Arkan te mu je ispalio tri metka u potiljak, a zatim je likvidirao i Mandića i Garića koji su sjedili u njegovom društvu.

Tada je potrčao prema izlazu hotela, ali ga prije nego li je uspio pobjeći dočekao metak Zvonka Mateovića, koji je osiguravao Arkanovu ženu, pjevačicu Svetlanu Ražnatović Cecu. Gavrić se nekako puzeći uspio izvući iz hotela, odakle je njega, Gagija i Mikija Golfom do bazena "11. april" u Novom Beogradu odvezao njihov kompanjon iz beogradskog podzemlja - Zoran Nikolić Pegla. Gavrić je iste večeri pod prijetnjama kriminalaca zbrinut u privatnoj klinici u Loznici.

Srbija je bila u šoku, nikome nije bilo jasno tko se i zašto usudio napasti najmoćnijeg kriminalca u državi. Policajci koji su sudjelovali na očevidu redom su se iščuđavali kako je do svega došlo. Zaključak kojime se onomad baratalo u policijskim, kriminalnim i obavještajnim krugovima bio je da se Arkan jednostavno previše "opustio". Uvjeren u vlastitu nedodirljivost – skončao je na javnom mjestu, u lobiju hotela u kojemu se osjećao kao kod kuće.

REUTERS

Srpska policija pred hotelom, neposredno nakon Arkanovog ubojstva

Motiv ubojstva?

Umirovljeni šef kriminalističke službe Mile Novaković je prije nekoliko godina otkrio kako je Arkan pred smrt  bio umiješan u velike poslove s drogom. To je  potaklo nagađanja da je država potaknula sukob između dva navodna narkobosa, koji su se osjećali daleko moćnije nego što se to državi sviđalo. Navodno je država htjela 'očistiti' teren za novu kriminalnu skupinu koju bi bilo lakše kontrolirati, a riječ je o skupini na čijem čelu je čelu bio Legija. Oni su se kasnije prozvali "surčinskim klanom".

Slobodan Milošević, za kojeg se često govorilo da je on naručitelj Arkanovog ubojstva, u intervjuu kojeg je dao nakon pada s vlasti, ogradio se od svega a za Arkanovu likvidaciju je optužio Zapad, navodeći kako je to ubojstvo bilo dio pripreme terena za novu vlast u Srbiji.

Željko Ražnatović Arkan rođen je 1952. godine, a već u mladosti je bilo jasno da će postati kriminalac prve klase. Karijeru je počeo kao tinejdžer i to sitnim krađama i lopovlucima. Završio je tada i u zatvoru. Poslije je živio u inozemstvu, s čitavom generacijom beogradskih kriminalaca, gdje su se bavili pljačkama, reketarenjem i organiziranom prostitucijom. Arkan je osobno više puta uspio pobjeći iz najčuvanijih europskih zatvora, a Beogradom je kružila legenda o "neuhvatljivom pljačkašu europskih banaka". Ta je skupina kriminalaca bila korištena i od strane tadašnjeg režima, i to, jasno, za ubijanje nepodobnih političkih neprijatelja. Ne treba dodatno naglašavati da su bili zbog toga slizani s vlašću, koja im je pružala sigurnost i utočište u Jugoslaviji.

Nije prošlo mnogo vremena i Arkan je bio postavljen na tribine Crvene Zvezde. Dočim je izbio rat oformio je zloglasnu paravojnu jedinicu Srpska dobrovoljačka garda, koja je djelovala i pod imenom "Arkanovi tigrovi". Usred ratnih strahota Arkan se 1995. godine oženio za srpsku pjevačicu Svetlanu Veličković Cecu, a njihovo je vjenčanje u medijima nazivano "svadbom desetljeća".

Reuters

Arkana je Haaški tribunal 1997. godine optužio za ratne zločine na prostorima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali nije dočekao suđenje jer mu je mecima u glavu presudio Gavrić. Također je ratovao na Kosovu, a volio je i nogomet. Kao predsjednik niželigaškog nogometnog kluba Priština uspio ga je ugurati u prvu ligu, a kasnije je isto učinio i s Obilićem, s kojim je usred ratnih okolnosti osvojio i prvenstvo države te razigravao za ligu prvaka s Bayernom i Atletico Madridom. Bilo je to 1998. godine. Dvije godine kasnije Arkan je skončao u mafijaškom ubojstvu, a poslije njegove smrti "nestao" je i popularni beogradski klub, koji se do pojave Arkana koji je preko njega prao novac uglavnom natjecao u nižim gradskim ligama…

Reuters

Na sprovodu ratnog zločinca 2000. godine pojavilo se oko dvije tisuće ljudi

ubojstvo

Beograd

Željko Ražnatović Arkan

Intercontinental

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter