nisi ti tu da misliš

Prostačko vrijeđanje dio je svakodnevne retorike hrvatskih baja: 'Ako ne misliš ko ja onda si ku*va, a ako si muško razbit ću ti njušku'


Ana Lonjak
24.07.2018.19:00
Prostačko vrijeđanje dio je svakodnevne retorike hrvatskih baja: 'Ako ne misliš ko ja onda si ku*va, a ako si muško razbit ću ti njušku'
Profimedia

sažeto

Odlučio je Milan izgraditi nacionalni stadion pod svaku cijenu, a kada Milan nešto odluči nema tu rasprave. Pa nije to prvi put, navikli smo mi Zagrepčani na njegov stil vođenja gradom, jer kada Milan nešto odluči nema tu cile-mile. Ima samo mile


Ana Lonjak
24.07.2018.19:00

Sigurno vam se nekad dogodilo vozeći se u jutarnjem tramvaju da neki nervozni gospodin ili gospođa, uistinu, bez razloga izbaci na vas stotine otrovnih strelica, jer eto ustao se ili ustala na lijevu nogu, a vi ste im se našli na putu. A o situacijama u gradskom prometu da ne govorim, nedavno sam i sama jednoj gospođi u džipu neizmjerno dignula živac, do usijanja, jer sam joj se eto naišla na putu na parkiralištu u svom autu. I dok mi je histerično mahala da otvorim prozor, što sam i napravila, i sa smiješkom joj poželjela dobro jutro s druge strane iz automobila čula sam samo kozo...piiip... i još štošta. Ovim putem pozdravljam dotičnu i nadam se da se dovoljno ispuhala do posla te da sa svojim kolegama ne komunicira na istovjetan način.

Ma svima nekada pukne film, jednostavno temperamentan smo narod. No, temperament je jedno, a tolerancija i poštivanje tuđeg mišljenja nešto sasvim drugo. A kada se na jednom mjesto spoji temperament te nedostatak tolerancije i poštivanja tuđeg mišljenja onda dobiješ sve ove situacije koje su se događale proteklih dana. Situacija je jednostavno izmakla kontroli. Ali u potpunosti. 

Da su društvene mreže idealno mjesto za liječenje vlastitih frustracija, već je poznato. U mraku sobice pod lažnim nickom hrabrost neizmjerno raste i sva doza pristojnosti često nestane. A ovih dana nestalo je pristojnosti i na mnogim drugim mjestima i to onima javnim, gdje se u nekim trenucima i prijetilo šakama. Nestalo je pristojnosti i počelo vulgarno vrijeđanje na najnižim razinama i to od osoba koji si takvo nešto ne bi trebali dopustiti.  No, nažalost dopuštaju si, a to nitko ne sankcionira. I nije riječ o jednom slučaju ili iznimci, nego o cijelom nizu prostačkog ponašanja nekih hrvatskih baja, a mi donosimo njihove eskcese. 

1. Gradski baja - Odlučio je Milan izgraditi nacionalni stadion pod svaku cijenu, a kada Milan nešto odluči nema tu rasprave. Pa nije to prvi put, navikli smo mi Zagrepčani na njegov stil vođenja gradom, jer kada Milan nešto odluči nema tu cile-mile. Ima samo mile. On je odlučio i pobogu zašto bi se uopće o tome raspravljalo, a kamoli zašto bi netko ima drugačije mišljenje od njegovog. I tako pokazao opet gradonačelnik jučer na aktualnom satu sjednice zagrebačke Gradske skupštine kako on to dela i kakav krasan rječnik ima. Baš primjeren jednom gradonačelniku. 

Facebook/Milan Bandić

Na pitanje zastupnice Radničke fronte Katarine Peović Vuković oko izgradnje nacionalnog nogometnog stadiona o sredstvima koja Grad planira utrošiti na izgradnju nacionalnog stadiona, nije želio odgovoriti. Što ona njemu ima pravo postavljati takva pitanja. Ali, ju je prozvao. 

"Molim vas, nemojte s ove govornice govoriti nacionalni stadion pod znakovima navodnika. Pod kojom zastavom vi živite i u kojoj zemlji? Učinit ću sve da napravimo nacionalni stadion. To će biti hrvatski nogometni dom. Potrošit ćemo novca manje nego ono što su oni napravili za ugled ove zemlje i Zagreb i Vlada, a vi možete crknuti od tuge", poručio je Bandić zastupnici. 

Zašto je dobila takvu salvu uvreda? Jer ne misli isto kao gradski baja. 

2. Odvjetnički baja - Zastupnik Neovisnih za Hrvatsku u zagrebačkoj skupštini Davorin Karačić verbalno je napao Tomaševića zbog njegovih tvrdnji o političkoj trgovini u vezi s Dinamom. "Klošaru mali, pljunut ću ti u facu! … Hoćemo otići negdje ispod Domovinskog mosta, sami, jel oćeš? Oćemo? Jel oćeš? Možeš i frenda povesti slobodno sa sobom, možeš i dva. Klošaru mali. Usta operi svaki put prije nego izgovoriš riječ Dinamo i Davorin Karačić, jesi čuo. Kad nekoga optužuješ za političku korupciju onda reci što je bilo. Bijedniče mali. Kad hoćeš i gdje hoćeš’" , tim rječnikom počastio je Tomaševića, jer on ne misli kao i on. 

A onda nakon toga Karačić je na svom Twitteru, koji je prepun uvredljivih komentara, napisao: "Zašto mediji haluciniraju s "umalo fizički obračun"? Pa teže svađe sam znao gledati pred šalterima određenih institucija ili javnih poduzeća. Zar su svi posvilenili?", čudio se Karačić. 

A zašto je Tomašević dobio takvu salvu uvreda? Jer ne misli isto kako odvjetnički baja. 

3. Facebook i Twitter baje - Nakon što su Nataša Janjić, Jelena Veljača i Tihana Lazović nedavno na Facebooku izrazile negodovanje zbog prisustva Marka Perkovića Thompsona na zagrebačkom dočeku naših nogometaša, malo su čak i prokomentirale da je fulao melodiju na Trgu, krenulo se salve vrijeđanja i prostačenja. Doslovno su oni koji ne misle kao glumice pokrenuli hajku protiv njih. I da odmah razjasnimo nisu one nikog psovale, već su na svom privatnom profilu iznijele svoj stav. Ovo je jedan od njihovi komentara: "Mi volimo usrat pred kraj. Takvi smo".  I da ponovim, to su napisale na svojim privatnim društvenim profilima. 

A ovo je što su dobile: "Posvuduše i kvazi umjetnice ograničena mozga...", "Drugarice, 'oćete vi nama popušiti?", "Četnikuše", "Hrvatske štrace", "Glumice postale preko madraca, a Oscar se tako ne osvaja"...

Prijetnje je dobio glumac Marko Torjanac. Iako se nije dirnuo u Thompsona, uoči utakmice objavio je fotografiju s kolegicom Vitomirom Lončar i osvrnuo se na iseljavanje talentiranih i mladih ljudi kakvi su našoj zemlji potrebni. Odavno Torjanac nije naišao na toliko mržnje i prijetnji jer je istaknuo ono što već znaju i oko rješavanja čega bi se država trebala ujediniti barem onoliko koliko su se ujedinili u navijanju za srebrnima, a između ostalih uvreda dobio je i ovu: "*ebo ti onu koja te o*otila u šu*ak". 

Zašto su dobili takvu salvu uvreda? Jer ne misle isto kao Facebook i Twiterr baje. 

E, sad se postavlja pitanje kako smo postali društvo u kojem se ne tolerira tuđe mišljenje i u kojem ako ne misliš isto, a pogotovo po pitanju nekih ""svetih krava" druga osoba te može izvrijeđati na pasja kola. Ma što izvijeđat' doslovno ti zaprijetiti životom. I iako ne volim raditi raspodjelu po spolovima, čini se da su ti verbalne siledžije posebno hrabre kada su žene u pitanju, jer po njima što mi uopće imamo misliti "mi smo za kuhinju", "kurve", "štrace" i u sličnom prostačkom tonalitetu slobodno nastavite niz. 

Što se dogodilo s našim društvo da nema toleranciju prema različitostima. Problem je što se ovakvo ponašanje oštro ne osuđuje, a i ne kažnjava. Da vidiš kako bi svi ti hrabri na jeziku progutali knedlu kada bi ih sud kaznio s finom novčanom kaznom. I možda nekima od njih napokon i zatvorio ta prostačka usta. I svim tih verbalnim siledžijama objasnio da u demokraciji slobodno se može raspravljati i polemizirati o svim temama te iznositi svoje stavove, da nema svetih krava i da svatko ima apsolutno pravo raspravljati o bilo čemu sve dok se drugima ne prijeti.  

I još jednom ponovimo gradivo za sve oni kojima nije jasno: Hrvatstvo se ne mjeri Thompsonom, nacionalnim stadionima, pokličima, ustaškim pozdravima nego voljenjem svoje domovine na pristojan i civiliziran način, a to je ono što ovima verbalnim nasilnicima nedostaje. 

Milan Bandić

prijetnje

Thompson

nacionalni stadion

davorin karačić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter