SERIJAL LOKALNI ŠERIFI

Protiv inženjera iz nuklearke ujedinili su se svi - HDZ, SPD, HNS i HSS. No, nije im pomoglo. 'Naša ideologija su mladi', zato smo dobili izbore


Daniel Radman
09.03.2019.11:00
Protiv inženjera iz nuklearke ujedinili su se svi - HDZ, SPD, HNS i HSS. No, nije im pomoglo. 'Naša ideologija su mladi', zato smo dobili izbore
Darko Tomas / CROPIX

sažeto

'Suradnje sa strankama ima. Imali su svoje amandmane na proračun, ali to vam je, onako, da dokažu da su još uvijek tu', kaže Jesenjski načelnik


Daniel Radman
09.03.2019.11:00

Jednu od najneizvjesnijih utrka na posljednjim lokalnim izborima imala je općina Jesenje, smještena u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje su tri kandidata gotovo ravnopravno podijelili glasove u prvom krugu. Razlika između prvoplasiranog i trećeplasiranog bila je u svega 75 glasova, a ništa manja napetost nije uslijedila u drugom krugu: samo 25 glasova razlike presudilo je da Andrija Ranogajec zasjedne u načelničku fotelju.

Tako se ovaj 33-godišnji inženjer strojarstva može pohvaliti da je pobijedio i lijeve i desne, s jedne strane je stajala koalicija HNS-SDP-HSS, s druge je bio HDZ, a njegova lista imala je samo jednu 'ideologiju' – željeli su da se čuje glas mladih.

Samo su htjeli čuti 'kaj se događa'

Andrija Ranogajec privatna arhiva

'Osobno, nisam imao nikakvih političkih ambicija. Sve je krenulo zbog nebrige bivše vlasti za mlade. Imali smo osjećaj da se zanemarujemo u svakom pogledu, da se nije ništa poduzimalo za nas, pa je prvi plan bio okupiti listu. Bar da uđemo u općinsko vijeće, da vidimo i znamo kaj se uopće događa. Kad smo već skupili listu, onda smo rekli 'ajmo probat i za načelnika'. Tako je i došlo do moje kandidature', kaže nam Ranogajec.

Kao drugoplasirani je ušao u drugi krug, a potom je 'minus' od 54 glasa preokrenuo u 'plus' od 24 glasa. No, kako je njegova lista u Općinskom vijeću uzela tri mandata, a HDZ i koalicija lijevih stranaka po četiri, trebalo je dogovoriti i većinu u vijeću. Krenuo u pregovore s HDZ-u koji je bio dotadašnja oporba, no HDZ je ipak izabrao ići s HNS-om, SDP-om i HSS nego s neovisnima.

'Je, na kraju smo došli u specifičnu situaciju. U Jesenju imate koaliciju svih mogućih stranaka protiv nezavisnih.'

Ipak, za razliku od primjerice danas aktualne situacije u Ličko-senjskoj županiji, vijeće mu je podržalo proračun pa Ranogajec neće ići na nove izbore.

'Suradnje ima, srećom nismo naišli na neke veće otpore. Imali su svoje amandmane na proračun, ali to vam je, onako, da dokažu da su još uvijek tu. Protiv kapitalnih projekata nisu bili, podržali su cijelu priču, tako da funkcioniramo.'

U sve se može ulagati, osim u asfalt

Darko Tomas / CROPIX

Glavni kapitalni projekt je izgradnja vrtića, a upravo se tu vidjela osnovna razlika između prethodne i aktualne vlasti.

'Osigurali smo sredstva iz EU fondova, a još od 2007., kad su nam postali dostupni predpristupni fondovi, u općinu tim putem nije donesen ni jedan euro', kaže.

Makar, dodaje, ima nekih u Jesenju koji su protiv izgradnje vrtića. Znate onaj stav, nema mladih, pa za kog se uopće gradi objekt.

'Gledali smo sve aspekte priče, imali smo u lani 18 novorođenih, a u osnovnoj školi imamo stotinjak učenika, što je 10-12 djece po generaciji. Znači, možemo računati na 60-ak djece predškolske dobi, pa smo radili vrtić za 50 mjesta, a tu su još i susjedne općine koje još nemaju vrtić. U svakom slučaju, temelji su posloženi', pojašnjava.

No, osim vrtića je imao još jedno obećanje. A to je da za njegovog mandata neće biti asfaltiranja.

'Znate kako je to sa starijom gardom načelnika, svake godine se mora ulagati u 'asfalt', tako da za mog mandata nije asfaltiran ni jedan metar ceste. Ma, u kampanji sam rekel' da imamo asfalta do svake kleti, a da nemamo drugih važnih stvari koje bi podigle kvalitetu života. Od infrastrukture nastavljamo s projektima vodoopskrbe, odvodnje i kanalizacije - i to je to. Ako ćemo nešto graditi, to je središnji trg i dječje igralište.'

Dovoze im smeće, a ne ostavljaju novac

Andrija Ranogajec privatna arhiva

Inače, i prethodna vlast je napravila igralište u Gornjem Jesenju, njegova planira u Donjem. Postoji i tu zanimljiva pozadina...

'Uh, to je napravljeno onako, 'ajmo napravit da možemo reći da imamo nešto'. Igralište je asfaltirano, ja mislim da takvo ne postoji u nigdje u Hrvatskoj, a još je napravljeno pokraj groblja, uz državnu cestu. Znači, od lokacije do izvedbe – katastrofa.'

Asfaltiranje igrališta povezano je s drugim problemom koji općina ima s komunalnim poduzećem 'Krakom' koje u Jesenje odvozi otpad s četiri susjedne općine i iz grada Krapine, a ne plaća ekološku rentu. Da bude veći apsurd, općina je suosnivač poduzeća.

'Nisu naplaćivali rentu, jer se 'pod mus' išlo na kompenzacije radova. Tako je i Krakom, recimo, i asfaltirao to igralište. Ne samo da tu upitna transparentnost, to je jedna šira priča, i mi sad na pravnim putem pokušavamo to riješiti. Ne može na našem području biti odlagalište gdje se odvozi otpad 30.000 ljudi, a da nemamo nikakve financijske koristi'.

Što se tiče gospodarstva, načelnik pokušava razviti turističke potencijale općine kako bi se podiglo ono što je danas temelj Jesenja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

'Nemamo poduzetničke zone, industriju, imamo nešto obrta, a ostalu su OPG-i. Nadam se da ćemo preko fondova i njih podići na višu razinu, a direktnu korist bi imali i od većih turističkih kapaciteta. Imamo tu projekt 'Lovne staze krapinskih neandertalaca', ta priča je pokrenuta, ali još nije zaživjela. To rade volonteri na nivou udruge, pa trebamo ljude koje bi se malo ozbiljnije bavili time.'

Svaki dan putuje po dva-tri sata

Andrija Ranogajec privatna arhiva

Za budućnost općine ne brine, iako svi govore o iseljavanju iz ruralnih područja.

'Postoji tendencija da ljudi idu raditi u grad, ali s druge strane žele imati svoj mir, tako da situacija nije tako strašna. Mladi odlaze, kao i svugdje, ali se i vraćaju. I sam imam prijatelje koji su otišli van na koju godinu 'nekaj zaraditi' da bi si se vratili doma, s tim novcem uredili kuću i ovdje nastavili'.

Njegov put također je bio sličan. Zapravo još uvijek radi u inozemstvu. Po struci je inženjer strojarstva, a zaposlen je u na održavanju nuklearne elektrane Krško.

'Je, u Krapinu sam išao u srednju, pa onda sam otišao u Zagreb na studij, a odmah poslije diplome sam se zaposlio u elektrani. Ostao sam živjeti u Zagrebu, nije me bilo toliko u Jesenju, ali eto, kad sam s prijateljima krenuo u ovu priču vratio sam se. Naravno da planiram i ostati. Imam snage i elana, mogu bit dva-tri sata dnevno u autu, to mi ne predstavlja problem. A i u firmi mi idu na ruku, shvatili su situacij u pa imam skraćeno radno vrijeme, tako da uspijevam zadovoljiti obje strane. Bar se nadam' dodaje kroz smijeh, pa zaključuje:

'Jedini problem je nedostatak vremena za sebe, ali kad se volje i želje, nemre vas ništa zaustavit na da napravite ono kaj si zacrtrate.'

Lokalni šerifi

Andrija Ranogajec

Jesenje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter