Terorizam u Francuskoj

Pucnjava na pariškom aerodromu, dvojica napadača ubijena, a treći u bijegu!


Vjekoslav Paun
18.03.2017.09:25
Pucnjava na pariškom aerodromu, dvojica napadača ubijena, a treći u bijegu!

sažeto

Prema izvješću BFM TV-a, jedan je muškarac pokušao oduzeti pušku vojniku te je došlo do pucnjave. Nakon toga uslijedila je evakuacija poznatog pariškog aerodroma...


Vjekoslav Paun
18.03.2017.09:25

Na pariškom aerodromu Orly u tijeku je policijska operacija nakon što je jedan muškarac pokušao vojniku oduzeti oružje. Došlo je do pucnjave, a prema informacijama koje je podijelio francuski ministar vanjskih poslova, čini se da je napadač - ubijen. Nove informacije govore o dvojici ubijenih terorista...

Prema izvješću BFM TV-a, jedan je muškarac pokušao oduzeti pušku vojniku te je došlo do pucnjave. Nakon toga uslijedila je evakuacija poznatog pariškog aerodroma, te su prekinuti svi letovi.

"Ne dopuštaju nam da izađemo iz aviona. Čuju se pucnjevi, a na pisti je mnoštvo policije i vojske", napisala je Isabelle Raynaud na Twitteru.

Francuska policija poslala je kratko priopćenje...

"U tijeku je operacija. Pozivamo sve da zaobilaze područje zračne luke Orly".

Francuski mediji pišu da su dvojica napadača ubijena, sada se i službeno govori o terorizmu na drugoj najvećoj zračnoj luci u Parizu. Treći je napadač navodno u bijegu, spominje se da je pobjegao u Renaultu Clio.

Muškarac kojeg su francuske sigurnosne snage u subotu na pariškome aerodromu Orlyiju ustrijelile nakon što je oteo oružje vojniku, prije toga je na sjeveru Pariza pucao na sigurnosne snage, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Policija je utvrdila da je napadač s Orlyija prije toga u subotu pucao na pripadnika snaga sigurnosti na kontrolnoj točki na sjeveru Pariza oko sedam ujutro i da se radi o radikaliziranom muslimanu kojeg su pratile obavještajne službe.

Tužiteljstvo nadležno za teroristička djela objavilo je u subotu kako je otvorilo službenu istragu slučaja.

Svjedoci kažu da je aerodrom evakuiran nakon pucnjave oko 8.30 ujutro a prema kasnije objavljenim podacima evakuirano je oko tri tisuće putnika iz te druge najveće pariške zračne luke. Letovi su otkazani s oba terminala Orlyija i dio letova je prebačen na glavni pariški aerodrom Charles de Gaulle.

"Muškarac je oteo oružje te se sakrio u aerodromskoj trgovini  prije no što su ga upucale sigurnosne snage", rekao je glasnogovornik ministarstva za AFP.

Kazao je da u incidentu nitko nije ozlijeđen. Vojnik kojemu je oteto oružje patrolirao je zračnom lukom u okviru sigurnosnih mjera uvedenih u Francuskoj u siječnju 2015. nakon serije terorističkih napada u glavnom francuskom gradu. Ministar unutarnjih poslova Bruno Le Roux stigao je u zračnu luku u pariškome južnom predgrađu, dodao je glasnogovornik.

"Čekali smo u redu kad smo čuli tri ili četiri pucnja", rekao je svjedok Frank Lecam. "Cijeli je aerodrom evakuiran", rekao je taj 54-godišnji svjedok.

"Nalazimo se izvan aerodroma, oko 200 metara od ulaza", rekao je Lecam.

"Ovdje se nalaze policajci, ekipe hitne službe i vojnici na više točaka. Policajac nam je rekao da se to dogodilo pored ulaza 37-38 gdje se najavljuju letovi Turkish Airlinesa".

Zračna luka je evakuirana dok policija utvrđuje je li napadač bio sam, prenosi televizijska mreža BFMTV. Prema ministarstvu unutarnjih poslova napadač nije imao eksplozivne naprave.

terorizam

Pariz

Podijeli članak