video: sprema se za budućnost

Putin na Arktiku šalje moćno oružje kojem ni debeli minusi ne mogu ništa


100posto
12.07.2018.18:00
Putin na Arktiku šalje moćno oružje kojem ni debeli minusi ne mogu ništa
nasa.gov

sažeto

Otapanjem leda bit će otvoren direktan put uz rusku obalu zbog čega će taj dio svijeta postati izuzetno važan


100posto
12.07.2018.18:00

Topljenja leda na Arktiku, zbog globalnog zagrijavanja, otvara nove trgovačke rute između Europe i Azije te će se u skoroj budućnosti sve više rasprava voditi oko dna oceana ispod leda Arktika. naime, pretpostavlja se da se tamo nalazi četvrtina svih svjetskih zaliha nafte i plina što je samo još jedan razlog za osvajanje ledenog vrha svijeta. A otapanjem leda bit će otvoren direktan put uz rusku obalu zbog čega će taj dio svijeta postati izuzetno važan. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin toga je izuzetno svjestan te je stoga već formirao vojne baze i oblasti zadužene za kontrolu zaleđenog sjevera te je tako Rusija rasporedila 28 brodova i 42 podmornice, i dvije jedinice kopnene vojske posebno opremljene za ratovanje u ekstremnim zimskim uvjetima. 

U sklopu opreme 80. motorizirane jedinice je i helikopter Mi-8AMTSh-VA. Riječ je o posebnoj varijanti helikoptera Mi-8 namijenjenoj za djelovanje po Arktiku, koji može funkcionirati i na minus 60 stupnjeva Celzija. 

Tu su i tenkovi koji su preuređeni za arktičko ratovanje, koji mogu u roku od jedne minute krenuti s mjesta u zimskim uvjetima, dok dizel tenkovima treba i do 45 minuta.

oružje

Putin

arktik

newsletter

Prijavite se na Newsletter