počeo lov na predsjedničku fotelju

Radikalna ljevica predstavila je svoju predsjedničku kandidatkinju, jednom je pitanjem toliko naživcirala Bandića da joj je poručio da može 'crknuti od tuge'


Mia Peretić
21.01.2019.12:00
Radikalna ljevica predstavila je svoju predsjedničku kandidatkinju, jednom je pitanjem toliko naživcirala Bandića da joj je poručio da može 'crknuti od tuge'
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Sveučilišna profesorica i aktivistica predstavila je program "Demokratski socijalizam 21. stoljeća"


Mia Peretić
21.01.2019.12:00

Sezona lova na predsjedničku funkciju je počela, Radnička fronta najavila je kako će njihova kandidatkinja na izborima koji će se održati krajem ove godine biti Katarina Peović, doktorica znanosti, docentica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci i jedna od rotacijskih zastupnica u Skupštini grada Zagreba.

Radnička fronta u najavi predstavljanja kandidatkinje i njezinog programa "Demokratski socijalizam 21. stoljeća" piše da su se na izborima odlučili sudjelovati kako bi zastupali direktno-demokratske modele participacije većine u javnim politikama – politiku za narodnu većinu, a ne bogatu manjinu.

Smatraju i da je predsjednička funkcija protokolarna i bez realnih ovlasti, te da samo plaća predsjednice i troškovi ureda iznose preko 42 milijuna kuna godišnje, pa, s toga, u kampanji za narod i demokratski protagonizam, žele redefiniciju troškova predsjedničke funkcije i usmjeravanja sredstava u socijalne svrhe. 

Katarina Peović je Komparativnu književnost i hrvatski jezik i književnost diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirala. Radila je kao asistentica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, uređivala je časopis Libera Libera i bila jedna od urednica Zareza, te radijske emisije Elektrosfera na Trećem programu HR-a. 

Politička karijera

Nakon što je u siječnju 2018. godine Mati Kapoviću istekao rotacijski mandat u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, prisegnula je kao nova zastupnica Radničke fronte, a njezino je mjesto u rujnu prošle godine preuzela Miljenka Ćurković. 

Od zapaženijih političkih aktivnosti valja izdvojiti izglasavanje prijedloga Radničke fronte da Grad radnicima Kamenskog i Diokija pomogne otkupom djela radničkih potraživanja u onom iznosu u kojem su te tvrtke u stečaju Gradu platile komunalnu naknadu. Gradonačelnik Milan Bandić strogo se protivio tom prijedlogu, te je sazvao izvanrednu sjednicu na kojoj je zagrebačka Gradska skupština tankom većinom Zaključak stavila izvan snage. 

Izbačena sa sjednice Gradske skupštine zbog "Bandiću, radnička sramoto!"

U svibnju prošle godine je tijekom aktualnog sata na sjednici Skupštine ukazala da je preminulo već 26 radnika DIOKI-ja u stečaju, referirajući se na prosvjed radnika koji su željeli ukazati da njihovi ljudi obolijevaju i umiru od stresa zbog nenaplaćenih potraživanja.

Svoje je izlaganje iskoristila kako bi pročitala pismo udruge radnika i bivših radnika DIOKI-ja d.d. u stečaju u kojem gradonačelniku zamjeraju »koliko truda ulaže protiv radničkih interesa«, unatoč činjenici da se njegova stranka naziva strankom rada i solidarnosti.

Damir Krajac / CROPIX

Čitala je dopis "Bandiću, radnička sramoto!", a predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić ju je upozorio da je prekoračila vrijeme za javljanje. No, budući da je nastavila s čitanjem, izrekao joj je opomenu s oduzimanjem riječi. A kako ni nakon toga nije zašutjela, Mikulić je pozvao zaštitare da je izvedu iz dvorane i to zbog "uzurpiranja govornice" Gradske skupštine.

Bandić joj poručio da može "crknuti od tuge"

U srpnju je Peović imala popriličan verbalni okršaj s Milanom Bandićem oko teme izgradnje nacionalnog nogometnog stadiona. Nakon što ga je pitala koliko sredstava planira utrošiti u gradnju takve sportske arene, Bandić joj je, u svom stilu, odbrusio:

"Potrošit ćemo novca manje nego ono što su oni napravili za ugled ove zemlje i Zagreb i Vlada, a vi možete crknuti od tuge".

Matija Djanjesic / CROPIX

Peović je u razgovoru za N1 Bandićev ispad kratko komentirala:

"Moja interpretacija jučerašnjeg sukoba je da je gradonačelnik izuzetno bezobrazan u komunikaciji s gradskim zastupnicama i zastupnicima iz jednostavnog razloga, njegova retorika treba prikriti njegove političke poteze".

predsjednički izbori

predsjednica RH

Radnička fronta

Katarina Peović Vuković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter