Najskuplji status na Fejsu

Radnica bivšem poslodavcu mora vratiti oko 50.000 kuna zbog pljuvanja na društvenoj mreži


Valerija Bebek
07.01.2019.20:00
Radnica bivšem poslodavcu mora vratiti oko 50.000 kuna zbog pljuvanja na društvenoj mreži
Profimedia

sažeto

Jedan status zbog popodnevne smjene na Uskrs ženu je skupo koštao


Valerija Bebek
07.01.2019.20:00

Zahvaljujući nezadovoljstvu koje je podijelila s internetom, žena je 20. travnja 2015. dobila izvanredni otkaz. Sada, nakon gotovo četiri godine došlo je do drugog preokreta u pravnoj zavrzlami. M.H. iz Trnovca bivša je zaposlenica Boxmark Leathera i kako pišu Varaždinske vijesti, svom nekadašnjem poslodavcu mora isplatiti 42.740,17 kuna, zajedno sa zateznom kamatom, a mora platiti i trošak postupka od 5985 kuna.

Žena je na taj Uskrs 2015. nezadovoljna saznanjem da radi popodnevnu smjenu napisala na svom Facebooku sljedeće:

"Tražim zainteresiranu žensku osobu tijekom ovog vikenda, dakle Velike subote i samog Uskrsa za obavljanje svih poslova u kući, što uključuje i odlazak na misu na Uskrs s mojom obitelji, pošto radim u Boxmarku u subotu i nedjelju popodne. Ipak si s tom plaćom mogu to priuštiti", napisala je M. H. što je i javno objavila. Njezine riječi 129 osoba označilo je sa sviđanjem, a 11 ih je podijelilo status.

Profimedia

Poslodavac se našao očito duboko uvrijeđen, jer je ženi uručio izvanredan otkaz, nakon čega ona pokreće parnicu radi utvrđenja nedopuštenosti odluke. Varaždinska prvostupanjska presuda donijeta je u njenu korist što je potvrđeno i u Rijeci, pa joj je Boxmark isplatio više od 48 tisuća kuna. Iako su novac isplatiti, poslodavci su podnijeli zahtjev za reviziju postupka Vrhovnom sudu RH, koji je preinačio pravomoćnu presudu te zahtjeve tužiteljice odbio kao neosnovanu.

'Ispeci pa stisni objavu'

Osim objave statusa koji je izazvao silne negativne komentare, tužiteljica je u jek diskusije dopisala: “svakako katastrofa! mi pojedinci očito nismo ljudi nego mašine” te “debilana na kvadrat”. Takvo javno negativno izražavanje koštalo ju je posla, a zahvaljujući pravnoj zavrzlami mora vratiti pedesetak tisuća kuna koje je prvo dobila.

Otkazi uzrokovani objavama po profilima društvenih mreža zanimaju kako domaću tako i svjetsku javnost. Na našim prostorima poznati su slučajevi otkaza, primjerice iz Hrvatske pošte - nakon što je nezadovoljan poštar iz Daruvara istresao dušu oko teških uvjeta rada. Nedavno je bubnjar iz BiH Amar Češljar ostao bez angažmana kod Dine Merlina i benda Letu štuke zbog svog politički angažiranog komentara na Facebooku, povodom prosvjeda Hrvata nakon izbora u toj zemlji. Vijesti o konobaricama, stjuardesama i drugim zaposlenicima koji su zbog statusa na Facebooku dobili otkaz obiđu svijet vrlo brzo, stoga razmislite dva puta prije nego stisnete tipku 'objavi'.

Facebook

otkaz

Facebook status

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter