IZNENADNA ODLUKA

Radnici u Jasenovcu skinuli ploču HOS-a sa 'Za dom spremni', premjestit će je na drugo mjesto


Tomislav Kukec
07.09.2017.10:55
Radnici u Jasenovcu skinuli ploču HOS-a sa 'Za dom spremni', premjestit će je na drugo mjesto
Facebook/Hrvatska uživo

sažeto

Zasad nije poznato radi li se o dogovoru udruga s Vladom ili jednostranom potezu vlasti


Tomislav Kukec
07.09.2017.10:55

Počelo je uklanjanje sporne ploče s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' u Jasenovcu!

HRT-ova emisija Hrvatska uživo na svom je Facebooku objavila fotografije na kojima se vide radnici koji uklanjaju ploču postavljenu u spomen palim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) tijekom Domovinskog rata. 

Facebook/Hrvatska uživo

Ploča već mjesecima izaziva velike prijepore u hrvatskoj javnosti, a zbog nje smo došli na loš glas i u inozemnim medijima. Vlada na čelu s premijerom ADnrejem Plenkovićem tjednima šalje dvosmislene poruke o ploči i pozdravu, a nedavne Plenkovićeve izjave o "više scenarija" na kojima se radi dale su naslutiti da se pitanje ploče neće riješiti još mjesecima, stoga je ovo poprilično iznenadan potez. NE zna se je li riječ o dogovoru udruga i vlasti ili o jednostranom potezu Vlade.

Zagrebačka Udruga dragovoljaca HOS-a, koja je podigla ploču u Jasenovcu u spomen na poginule suborce održala je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je rečeno kako je ploča postavljena 'u znak pijeteta i zahvalnosti jedanaestorici poginulih pripadnika HOS-a u skladu sa svim zakonima RH i sve potrebne dozvole'.

"Postavljanje ploče izazvalo je niz reakcija i podjela u društvu čime je oskvrnuta njena funkcija, pijetet prema poginulima koji su dali život za Hrvatsku. Ne želimo da nas se dovodi u vezu niti s jednim političkom pokretom niti ideologijom, a od Vlade očekujemo da nas zaštiti od političkih podmetanja. Pronašli smo zajedničko rješenje kojim ćemo na primjeren način obilježiti spomen poginulim pripadnicima HOS-a, premještajući ploču u izvornom obliku u Novsku. Zahvaljujem svim institucijama koje su radile na traženju rješenja", rekao je Ivan Friščić, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a, zahvaljujući i Vladi, na čelu s premijerom Plenkovićem.

Za dom spremni

HOS

Jasenovac

Podijeli članak