OPTUŽIO GA DA JE KREIRAO 'SVJESNU KONFUZIJU'

Rajoy traži od Puigdemonta da bude 'jasniji' u iznošenju plana o katalonskoj neovisnosti


Vid Barić
11.10.2017.13:15
Rajoy traži od Puigdemonta da bude 'jasniji' u iznošenju plana o katalonskoj neovisnosti
REUTERS

sažeto

Rajoy na ovaj način, zapravo, pokušava legitimirati očigledan potez kojega bi povukao da je Puidgemont bio 'jasniji' u svojoj odluci u utorak. Radi se o aktivaciji članka 155 španjolskoga Ustava, kojime bi suspendirao katalonsku autonomiju i nametnuo upravljanje iz Madrida


Vid Barić
11.10.2017.13:15

Španjolski premijer Mariano Rajoy izjavio je u srijedu u televizijskom obraćanju kako je upitao katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta da se izjasni je li ili nije u utorak proglasio katalonsku neovisnost, piše BBC.

Dodao je kako je to saznanje ključno prije nego li španjolska vlada povuče ostale poteze.

Podsjetimo, Puigdemont je u utorak potpisao deklaraciju neovisnosti, da bi dokument odmah suspendirao – smatrajući da će na taj način lakše otvoriti dijalog s Madridom po tom pitanju.

Premijer Rajoy, ipak, time nije bio impresioniran te je optužio Puigdemonta da je na ovaj način kreirao "svjesnu konfuziju" te ga je zatražio "točnost" u ophođenju prema katalonskom pitanju.

Rajoy na ovaj način, zapravo, pokušava legitimirati očigledan potez kojega bi povukao da je Puidgemont bio "jasniji" u svojoj odluci u utorak. Radi se o aktivaciji članka 155 španjolskoga Ustava, kojime bi Rajoy suspendirao katalonsku autonomiju i nametnuo direktno upravljanje iz Madrida.

"Treba hitno stati na kraj situaciji u kojoj se našla Katalonija," rekao je Rajoy.

Španjolski premijer se obratio nakon hitnog sastanka sa svojim kabinetom, a na kojemu su raspravljali o idućim potezima španjolske Vlade.

"Odgovor katalonskog predsjednika odredit će buduće događaje, u sljedećih nekoliko dana", rekao je, dodajući da će nastaviti djelovati na "oprezan i odgovoran" način.

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont u utorak je obećao da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu "republiku", istodobno odgađajući provedbu odluke kako bi se  "pregovorima došlo do rješenja" s Madridom.

Španjolska

Katalonija

Carles Puigdemont

Mariano Rajoy

Podijeli članak