video: tako mladi, a već političari

Zarađuju plaće o kojima njihovi vršnjaci mogu samo sanjati, no pitanje je - mogu li oni nešto promijeniti?


Ružica Matić
14.02.2018.08:00
Zarađuju plaće o kojima njihovi vršnjaci mogu samo sanjati, no pitanje je - mogu li oni nešto promijeniti?

Ružica Matić
14.02.2018.08:00

Kažu da na mladima svijet ostaje, a ova je izreka tim točnija ako se radi o mladim ljudima koji su u poziciji moći. Na Markovu trgu, mjestu s najvećom koncentracijom moći u Lijepoj našoj, može se naći i određen broj ljudi koji su u svojim 20-im ili ranim 30-im godinama uspjeli zasjesti u saborske klupe i zaraditi plaću o kojoj većina njihovih vršnjaka može samo sanjati.

Odlučili smo razgovarati s troje saborskih milenijalaca - najmlađom HDZ-ovkom, najmlađim SDP-ovcem i najmlađim zastupnikom u ovom sazivu Sabora – kako bismo ih upoznali i vidjeli ima li lakonska tvrdnja: „Svi su političari isti!“ smisla u slučaju mladih ljudi.

Postavili smo im deset istih pitanja, a prvo je bilo zašto su se tako rano odlučili baviti politikom.

Ispostavilo se da su troje odabranih zastupnika imali vrlo različit put ulaska u visoku politiku.

Najmlađa HDZ-ovka, 29-godišnja Dragica Roščić, u stranku je ušla kao studentica, a prije nego se kandidirala za zastupnicu stjecala je radno iskustvo na europskim fondovima, europskim projektima te u turizmu.

Najmlađi SDP-ovac, 33-godišnji Bojan Glavašević bio je doktorand na Filozofskom fakultetu kad ga je Predrag Matić pozvao da mu bude šef kabineta, a u stranku je ušao tek nakon odrađenog mandata u Ministarstvu branitelja.

Najmlađi zastupnik u ovom sazivu Sabora, 26-godišnji Marin Škibola, prvo se počeo angažirati kao aktivist Živog zida na deložacijama, a ističe kako je od rane mladosti primjećivao nepravde u društvu i nije ih htio pasivno promatrati.

Saborske milenijalce pitali smo što misle o stručnom osposobljavanju, žale li se njihovi prijatelji češće da ne mogu naći posao ili da previše rade, zašto mladi odlaze iz Hrvatske i kako to zaustaviti, ali i tulumare li sa zastupnicima suparničkih stranaka, idu li na narodnjake…

Sabor

Bojan Glavašević

mladi zastupnici

Dragica Roščić

Marin Škibola

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter