ZBOGOM, GENIJE

Poznati znanstvenici, političari, pjevači i glumci se opraštaju od preminulog Hawkinga


Mia Peretić
14.03.2018.14:30
Poznati znanstvenici, političari, pjevači i glumci se opraštaju od preminulog Hawkinga
Reuters

sažeto

Posljednje pozdrave su na društvenim mrežama objavili glumci Teorije velikog praska, izvršni direktor Googlea, pjevačica Katy Perry, ali i naš lider oporbe Davor Bernardić


Mia Peretić
14.03.2018.14:30

Nakon što je vijest o smrti poznatog fizičara Stephena Hawkinga obišla svijet, mnogi poznati znanstvenici, astrounauti, političari i slavne osobe na društvenim su mrežama objavili posljednje pozdrave preminulom genijalcu.

"Pamtit ćemo Stephena Hawkinga, renomiranog fizičara i ambasadora znanosti. Njegove teorije otključale su čitav svemir mogućnosti koje mi i svijet još danas istražujemo. Letio nam i dalje kao Superman u mikrogravitaciji, kao što si rekao astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji 2014. godine", napisali su iz NASA-e na Twitteru.

"Za njim je ostao intelektualni vakuum. Ali on nije prazan. Zamislite ga kao energetski vakuum, protkan platnom prostor-vremenskog kontinuuma koje se opire zakonima fizike. Počivaj u miru Stephen Hawking", napisao je Neil deGrasse Tyson, američki astrofizičar, pisac i popularizator znanosti.

Ekipa iz Teorije velikog praska, humoristične serije koja je mlade znanstvenike i geekove učinila dijelom pop kulture, zahvalila mu se na suradnji i inspiraciji:

"U spomen na Stevena Hawkinga. Bila je čast imati ga u seriji Teorija velikog praska. Hvala ti što si inspirirao nas i cijeli svijet", stoji u poruci.

Izvršni direktor Googlea, Sundar Pichai, istaknuo je da je svijet ostao bez divnog uma i briljantnog znanstvenika.

"U mom srcu je velika crna rupa satima prije Međunarodnog dana broja Pi", napisala je američka pop zvijezda Katy Perry. 

there’s a big black hole in my heart hours before Pi day. Rest In Peace @Steven_Hawking... See you in the next ❤️

— KATY PERRY (@katyperry) March 14, 2018

"Profesor Stephen Hawking bio je briljantan i izvanredan um, jedan od najvećih znanstvenika svoje generacije, a njegova su hrabrost, humor i odlučnost da izvuče maksimalno iz života bile inspiracija. Njegovo naslijeđe neće biti zaboravljeno", napisala je britanska premijerka Theresa May.

A i jedan hrvatski političar se našao u društvu poznatih i slavnih osoba koje su se osvrnule na smrt poznatog znanstvenika. Ruku na srce, s obzirom da je po struci također fizičar, od predsjednika SDP-a Davora Bernardića se ništa manje nije trebalo očekivati.

smrt

Stephen Hawking

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter