NAJMLAĐA HRVATSKA DIMNJAČARKA

Renee (18): 'Iako većina pozitivno reagira kad me vide, ima i onih koji misle da žensko ne zna kako očistiti dimnjak. Jedan mi je glumac složio pravu frku...'


Tomislav Kukec
19.11.2018.21:00
Renee (18): 'Iako većina pozitivno reagira kad me vide, ima i onih koji misle da žensko ne zna kako očistiti dimnjak. Jedan mi je glumac složio pravu frku...'
Bruno Konjević / Cropix

sažeto

Renee ima 18 godina, netom je završila trogodišnje obrazovanje u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi u Zagrebu, a posao nije čekala - ni dana


Tomislav Kukec
19.11.2018.21:00

Dolaskom hladnijih dana i paljenjem različitih peći, bojlera i grijalica, nije rijetkost na gradskim ulicama vidjeti - dimnjačare. Ovo je jedno od razdoblja u godini kada imaju najviše posla, pa ćete ih često susresti kako, oboružani četkama za čišćenje dimnjaka ili uređajima za mjerenje plinova, užurbano koračaju gradom u prepoznatljivoj crnoj uniformi sa zlatnim gumbima. 

Prava je gradska atrakcija

Po običaju, mnogi se onda tada hvataju za gumbe, jer vjeruje se da taj mali ritual donosi sreću. Ipak, mnogi od šoka zaborave na to kada pored njih prođe jedna od rijetkih zagrebačkih - dimnjačarki. Duge crvene kose i znatiželjnih plavih očiju, Renee Jelenić u dimnjačarskoj je uniformi prava gradska atrakcija i malo tko se u čudu ne okrene kada je primijetiBruno Konjević / Cropix

Renee ima 18 godina, netom je završila trogodišnje obrazovanje u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi u Zagrebu, a posao nije čekala - ni dana. Kaže da je do svega došlo sasvim slučajno. 

"Zapravo sam htjela biti frizerka. No, prilikom e-upisa trebalo je odabrati ukupno šest škola. Otac me nagovarao da na popis stavim i Obrtničku, pa sam zapravo na njegov nagovor to dodala na listu. Na kraju sam u oba roka bila prva po bodovima u smjeru dimnjačarstvo i tako je došlo do toga", otkriva nam simpatična Renee. Dodaje kako je u svom razredu uz sebe imala još tri dimnjačarke. Od njih četiri, dvije su završile, a dvije odustale prije kraja školovanja.

Kaže kako su učenici njene škole sretni jer na posao gotovo nikad ne čekaju. Uglavnom se radi o deficitarnim zanimanjima, pa se tvrtke gotovo otimaju za njih. Većina ih tako ostaje raditi u tvrtkama u kojima završe na praksi. To je za Renee bio malo i problem, jer u početku nitko nije vjerovao da bi žena mogla raditi taj posao. 

Poznati glumac napravio joj 'frku'

"Uglavnom me nisu htjeli primiti na praksu jer sam žensko, bilo je teško pronaći nekoga tko bi me uzeo. Ipak, uspjeli smo i odradila sam i tu praksu, ispekla zanat te krenula raditi", objašnjava. Poslom je zadovoljna, iz dana u dan voli ga sve više. 

"U početku mi je bilo malo teško, ali sad sam ga toliko zavoljela da i doma, mami i baki, otvaram bojlere i proučavam kako rade", kaže Renee dodajući kako su za hrvatske prilike i dimnjačarska primanja sasvim solidna. 

Kaže da većina Zagrepčana pozitivno reagira kada im na kućna vrata pozvoni dimnjačarka. "Isuse, žensko, pa to je slatko", govore.  Ipak, otkriva, ima i onih koji nisu sretni s time. 

Bruno Konjević / Cropix

"Neki smatraju da je to muško zanimanje, to su oni što misle da je ženi mjesto u kuhinji. Ima i ljudi koji misle da ne znam to raditi jer sam žensko. Jedan mi je poznati glumac napravio pravu 'frku'. Upalila sam pogrešnu patronu i malo mu zadimila stan. Bio je to moj prvi radni dan s tim patronama. Riječ je o dimu koji nije opasan, ne prima se za zidove niti odjeću i stvarno ne radi nikakvu štetu, ali on je poludio. Govorio mi je da sam nesposobna jer sam žensko. Kasnije su mi rekli da je to neki poznati glumac, a ja ni danas ne znam kako se zove", kroz smijeh govori Renee. 

Iako je predodžba većine o dimnjačarima kako su to oni koji čiste dimnjake, njihov posao zapravo je mnogo složeniji. Renee tako radi na dozvolama za postavljanje bojlera, atestima, provodi kontrole i mjerenja na dimovodima i plinskim trošilima, bavi se s mnogo papirologije...

"Zapravo mi je ovaj fizički dio posla najdraži, jer volim biti u pokretu i nisam sretna kada sam čitav dan u uredu", kaže. 

Neugodno im zbog nereda

Naravno, rad s ljudima često je zahtjevan jer - ima nas svakakvih. Renee tako otkriva kako ima onih koji, iz samo njima poznatih razloga, ne žele pustiti dimnjačare u stan, iako im je to zakonska obveza. Neki samo ne otvaraju vrata, drugi nam otvoreno kaže da nas ne žele pustiti. U takvim smo situacijama nemoćni. Pišemo prijave nadležnim službama, ali od toga nema mnogo koristi", priča nam Renee. 

Možda je nekima neugodno što im je stan u neredu?, pitamo iz osobnog iskustva. 

"Ma to nitko od nas ne gleda. Uostalom, kad god dođem kod nekoga gdje je nered, pomislim da je kod mene gore. Mama se ionako već dugo ne usudi ući u moju sobu", smije se Renee. 

A upravo u toj ulozi dimnjačara da provjeravaju trošila i dimovode u našim kućama i stanovima vjerojatno se skriva i nastanak mita o tome da dimnjačari donose sreću. Jer, definitivno ćete biti sretni ako pustite dimnjačara u stan i zbog toga vam nekretnina ne izgori. 

dimnjačarka

Renee Jelenić

neobična zanimanja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter