MANJE MANDATA U SABORU

Restrukturiranje u SDP-u: Smanjuju se plaće, povećavaju članarine


HINA
11.04.2017.16:10
Restrukturiranje u SDP-u: Smanjuju se plaće, povećavaju članarine
Ronald Gorsic / CROPIX

sažeto

Plaće 50-ak SDP-ovih zaposlenika prosječno će se smanjiti za oko devet posto


HINA
11.04.2017.16:10

Suočeni sa smanjenim prihodima zbog manjeg broja saborskih mandata, u SDP-u provode restrukturiranje i novu sistematizaciju za 50-ak svojih zaposlenika kojima se plaće prosječno smanjuju za oko devet posto, doznaje se u stranci.

U SDP-u smanjuju troškove zbog pada prihoda, nakon što su izgubili 24 saborska mandata u odnosu na 2015. godinu, a u stranci ističu da se u smanjivanju plaća primijenjuje socijaldemokratski princip, odnosno najviše plaće se smanjuju u najvećem postotku, a najniže u gotovo neznatnom kako bi oni s najnižim plaćama u postupku restrukturiranja bili najviše zaštićeni.

Nova sistematizacija, koju je usvojio Glavni odbor stranke 28. siječnja, provodi se sukladno zakonskim odredbama i nakon konzultacija sa sindikatom, kažu u SDP-u te ističu da im je cilj sačuvati radna mjesta. 

No, Mario Iveković, čelnik Novog sindikata, koji je u siječnju ove godine u svoje članstvo primio djelatnike SDP-a, nema informacije koliko se smanjuje plaća SDP-ovim zaposlenicima jer, kaže, "ne postoji normalna komunikacija između sindikata i SDP-a".

"Dijele se novi ugovori na temelju novoga pravilnika za koji mi mislimo da nije donesen na zakonit način. Od naših članova dvoje je odlučilo otići iz te stranke, ali ne zbog plaće, nego zbog odnosa", kaže Iveković. 

Po informacijama kojima raspolažu u Novom sindikatu, plaće u SDP-u, prije sistematizacije, kretale su se između 4500 i 17.000 kuna

Stranka je suočena s obavezom otplate kredita od devet milijuna kuna kojima su financirane kampanje za parlamentarne izbore 2015. i 2016. godine.

Zbog toga je na sjednici Glavnog odbora u siječnju usvojena i promjene u visini članarina. U stranci ističu da je novi sustav članarina također socijaldemokratski te je iznos članarina smanjen za umirovljenike i zaposlenike sa ispodprosječnim primanjima dok su članarine povećane samo za članove koji primaju dohodak iz mandata.

Tako mjesečna članarina za umirovljenike iznosi pet kuna, 20 kuna za za radnike i obrtnike, jednu kunu za studente, nezaposlene i one s minimalnom plaćom.

Veliko povećanje članarine zahvatilo je načelnike, gradonačelnike i druge lokalne dužnosnike te saborske zastupnike, odnosno sve one koji su te mandate dobili kao članovi stranke.

Oni koji imaju neto plaće između 16.000 i 20.000 kuna, plaćaju članarina 1300 kuna mjesečno, a onima s prihodima većim od 20.000 kuna plaćaju članarinu SDP-u od 3000 kuna.

Vezano uz financiranje kampanje za lokalne izbore, u SDP-u kažu da uredno ispunjavaju sve svoje financijske obveze, što uključuje i financiranje te kampanje.  

SDP

plaće

restrukturiranje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter