100POSTO KOMENTAR

Robert Pilipović je žrtva hrvatskog stanja uma, navodni heroj koji se proslavio vrijeđajući ispred naivnog naroda


Juraj Filipović
29.07.2017.09:50
Robert Pilipović je žrtva hrvatskog stanja uma, navodni heroj koji se proslavio vrijeđajući ispred naivnog naroda
Nikola Vilić/HanzaMedia

sažeto

Nevjerojatno je kolika muda trebaš imati za izvrijeđati hrvatskog premijera! Kao da se u Hrvatskoj politički establišment ionako nikada nije vrijeđao


Juraj Filipović
29.07.2017.09:50

Sjetit ćete se njega. Na dan kada je požar harao Splitom i okolicom, zaustavio je svoj automobil u obližnjoj Žrnovnici gdje su novinarske ekipe iščekivale dolazak premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. I dok su svi na prvu posumnjali da se radi o nekakvom izgredniku on je došetao i počeo pričati ispred upaljenih kamera. Drvlje i kamenje sasuo je po političarima pa, nećete vjerovati, sutradan postao glavna zvijezda u Hrvata. Čak su ga i nekoliko dana kasnije organizatori pozvali kao govornika na prosvjed na Zapadnoj obali. Građani su se tada bunili protiv lokalne i nacionalne vlasti i odnosa prema Splitu koji je mogao izgorjeti u minuti da nije bilo zastarjele vatrogasne opreme i hrabrih vatrogasaca.

U Hrvatskoj, dakle, nije teško postati zvijezda. Izuzev vrhunskih sportaša i umjetnika ili ako si Robert Pilipović. Kada ste zvijezda, onda to sa sobom povlači i razne konotacije. Postoji stanovita razlika između zvijezda na duge staze i zvijezda na jedan dan. Zvijezde na duge staze nerijetko trpe negativne kritike u javnom diskursu, za razliku od zvijezda na jedan dan čije su priče, što je i Pilipovićeva, predstavljene kao pozitivne i herojske.

Sise, nos za posao i 'buntovni' Hrvati

Ako si žena dovoljno je na Instagramu pokazati sisu, pa za nekoliko mjeseci postati TV voditeljica. Ako si muškarac dovoljno je postati članom vladajuće političke partije, pa nešto iskombinirati s porezima, zemljištima i natječajima, pa postati uspješni poduzetnik koji sa sucima Vrhovnog suda, recimo, ispija poslovne kave. Ako ste još visoki i imate plave oči, jedan od tabloida će vas sigurno intervjuirati. To je prvi korak ka zvijezdama na duge staze.

Vjerujte, to će vas jamačno pretvoriti u sposobne "influencere" ali ipak pragmatične ljude.

Međutim to ne treba biti nužno loše.

Sjetite se samo Severine. Ženi je slučajno u javnost procurio "kućni uradak", a do tog trenutka je bila samo pjevačica u usponu.

Tada su seoske babe i Hrvati ispucalih kapilara na nosu takav "propust" smatrali izrazito nekonvencionalnim i štetnim za jezgru koja integrira isključivo ljubav prema domovini, Isusu i popovima.

Danas će ti isti Hrvati i katolici prišapnuti kako je Severina posve normalna žena. Jer, slijedom godina shvatili su da se ni po čemu od nje ne razlikuju. Ono što je ona napravila javno, oni rade tajno. Još uvijek. Ali su i dalje pošteniji od nje. Njima bar snimka nije procurila.

Ona je u međuvremenu proputovala svijetom, dobro se hrani i oblači, vesela je i nasmiješena. A oni još i dalje stoje na klupi ispred dućana čekajući napaćene žene da dođu s posla kako bi im dobacile još koju kunu za onaj duhan koji se mota u papiriće.

S druge strane, od nešto sofisticiranijeg dijela građanstva trpjet ćete uvrede napisane u komentarima. 

Njih ispod internetskih članaka ostavljaju uglavnom ljudi koji su htjeli biti poput vas. TV voditeljice i uspješni mladi poduzetnici. Ali, neka vas to ne zabrinjava.

Oni su samo idioti koji su mahom pozavršavali fakultete i samo su ljubomorni na vas jer strahovitom brzinom, koja prkosi svim zakonima evolucije, napredujete i etablirate se u vakuumu hrvatskog društva.

Takvi siroti komentatori ne znaju ni hoće li im kartica izdržati rate za kufer koji im je potreban za stići do Irske.

Komentari i kritike su posljedice s kojima se nerijetko nose oni koji odluče biti zvijezde na duže staze. To se, očito, u ovoj državi odlučuje.

Valja napomenuti da će do Irske stići i dobar dio iz one ljudske mase koja se nedavno skupila na splitskoj Zapadnoj obali. Još se nisu otrijeznili od inspirativnog govora mladog Roberta Pilipovića, čovjeka koji je postao zvijezda na samo jedan dan pa nije prošao kroz spomenutu kalvariju. Naprotiv svi su ga željeli poljubiti, stisnuti mu ruku i fotografirati se s njim.

On je postao zvijezda na jedan dan služeći se požarom i katastrofom za ispoljavanje vlastitog revolucionarnog nerva. Taj nerv je u njemu tinjao, samo je trebalo pričekati kulminaciju. Da nije bilo požara, Pilipović bi propjevao već u sljedeće proljeće, za vrijeme velikih poplava. I tada bi, vjerojatno, skrenuo s teme i pričao o svojim unutarnjim tjeskobama uzrokovanih nepravdom, a ne o samim poplavama.

Nevjerojatno je kolika muda trebaš imati za izvrijeđati jednog hrvatskog političara

Proslavio se uglavnom vrijeđajući i pozivajući na revoluciju.

Njegovim sljedbenicima zgadio se život kada su postali svjesni u kojoj neuređenoj i neorganiziranoj državi žive. Robert Pilipović im je to objasnio. Do tada nisu znali da im se išta gadi. Zgadio im se i grad Split, iako su samo prije nešto više od dva mjeseca na lokalnim izborima birali između HDZ-ovog Opare i Keruma. Naravno, ista ta nakupina prosvjednika izabrala je Oparu koji je svojevremeno na svojem Facebook profilu podijelio onaj glasoviti Kolindin status o Orjunašima i huliganima. Bio je tada predsjedničin savjetnik. 

Zamislite, kako bi stao u njihovu obranu, razgovorljivi navijač Robert Pilipović izvrijeđao je političare. Nevjerojatno je kolika "muda" trebaš imati za izvrijeđati hrvatskog premijera! Bravo, herojski i nesvakidašnji čin! Kao da se u Hrvatskoj politički establišment ionako nikada nije vrijeđao. Pa veća faca ispao je onomad Đuro Glogoški kada je Milanoviću doteglio ispod prozora nekoliko plinskih boca.

Pilipović je, čini se, postao idejni vođa i apologet društvenog bunta. Nastavio je tamo gdje je Che Gueavara stao. Dalmatinski kroničari nesumnjivo će trebati stvoriti koji rukopis o Pilipovićevom liku i djelu. O njegovoj hrabrosti i herojstvu.

No Pilipović je ipak pokazao "muda" naprasnim vrijeđanjem gradonačelnika, premijera i predsjednice. Ili mu je samo promaklo više nedavnih uhićenja zbog istog ili sličnog prekršaja protiv premijera. Dobro je što nije završio na policijskom ispitivanju. Ispao bi još i mučenik, žrtva represivnog sustava. Možda bi i umro od batina misleći kako će za koju godinu u Splitu dobiti spomenik za svoje ciceronske govore i izrazite verbalne vještine.

Zamislite, on je uspio artikulirati niz rečenica u desetominutnom govoru s pozornice podno Kerumovog hotela, a na opće zadovoljstvo okupljenih prosvjednika. To nikada nitko prije njega nije učinio. Nitko se ranije nije rodio u radničkoj, osiromašenoj obitelji i stjecao pošteno s deset prstiju. Nitko se nije "probio" do govornice s koje će laičkim jezikom doprijeti do uma tužnog, napaćenog, iskorištenog i izmrcvarenog hrvatskoga naroda.

Nitko se nikada nije solidarizirao s masom, pokušao ih razumjeti.

Razlika između Pilipovića i Pernara 

Osim mainstream političara, kojima svake četiri godine jednako plješću kao što su pljeskali Pilipoviću i skandirali njegovo ime.

Razlika je samo u tome što političari to rade prilično elokventno, u odijelu i punog novčanika, a Pilipović kao iz nekog ideala koji će ga, prema svemu sudeći, koštati. Jer u Hrvatskoj biti zvijezda (ovakve vrste) na jedan dan znači patiti i teško živjeti do kraja života. Što zbog etikete koja je dovoljno rastezljiva da se tumači na razne načine, što zbog vlastitog ega koji ne dopušta racionalni pogled na život.

Treba priznati, Pilipović je imao iskrene namjere, ali možda je za njega bilo bolje da je onog dana kada se zaustavio vozilom ispred televizijskih kamera u Žrnovnici pa opleo po Plenkoviću, odlučio postati zvijezda na duge staze. Da se, recimo, učlanio u vladajuću političku partiju ili Živi Zid, pa iskombinirao nešto s porezima, zemljištima i natječajima. Mogao je i snimiti "kućni uradak", tako bi Hrvati ispred dućana pričali o njemu kao danas o Severini, i to cijeli život, a ne samo na jedan dan. A on očito želi da se o njemu priča. Eno, na svom Facebooku se stalno zahvaljuje fanovima, statusi mu imaju po nekoliko stotina lajkova, želi postati influencer i zvijezda na duge staze. 

Ali postao je tek još jedan buntovnik inspiriran  Pernarovim antisistemskim, populističkim i nacionalsocijalističkim izričajem.

Tako je i mlađahni Ivan započeo svoju karijeru. Ali primijetit ćete da Pernar saborski zastupnik više ne priča o revolucijama ili dizanju naroda, kao što je to radio mlađi Ivan aktivist po zagrebačkim trgovima. U Saboru mu je lijepo jer prodaje maglu i dobro živi. To isto bi već sutra radio da može i Robert Pilipović. Tko zna, možda će mu za četiri godine Splićani pljeskati u svojstvu političara.

'Probudio' je Splićane, a samo je ispao žrtva

U svakom slučaju Pilipović je, navodno, 'probudio' Splićane.

Kao što ih svako toliko probudi nešto drugo. Bio to Hajduk, Ivanišević, požar, gay parada, Ultra ili ne znam što već ne.

Jadan nije ni svjestan da je postao samo još jedna žrtva specifičnog i euforičnog splitskog stanja uma koje će ga za nekoliko dana zaboraviti, a ako bude u nekom "višem" interesu čak i ispljunuti, pa o njemu pričati kao o "jednom gradskom redikulu koji je dobro došao kad je masu trebalo dobro upaliti".

Ispalo je na kraju da nam je nacionalni heroj lik koji se igrom slučaja našao pred kamerom te jasno i glasno kazao: "Živimo u sjebanoj državi".

Međutim, Hrvatima se uvijek treba crtati, jer nitko to nije znao prije pojave Roberta Pilipovića.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

100posto komentar

Juraj Filipovic

Robert Pilipović

Podijeli članak