Video: Ovo je budućnost ratovanja

Roboti ubojice među kojima i tenk bez vozača uz pomoć umjetne inteligencije ubijat će bez nadzora


Valerija Bebek
24.03.2019.13:00
Roboti ubojice među kojima i tenk bez vozača uz pomoć umjetne inteligencije ubijat će bez nadzora
Youtube screenshot

sažeto

Rusija je pustila promotivni video u kojem su pokazali svoja dostignuća u vojnoj robotici


Valerija Bebek
24.03.2019.13:00

Rusija tvrdi da je sagradila vojsku od ubojitih robota među kojima su i samoupravljajući tenkovi koji upute dobivaju od vojničke puške ili od opasnih dronova.

Ovi zastrašujući noviteti asistirat će pješadiji na vojnom polju, a otkriveni su u videu koji je objavila službena Moskva. Promotivni film koji je izašao uz blagoslov Kremlina izgleda kao prezentacija u najnovijim dronskim dostignućima.

Među njima je i tenk bez vozača kojim upravlja umjetna inteligencija i koja prati nišan puške vojnika u pješadiji. Na taj način tenk nišani metu koju zatim uništava vlastitim oružjem.

Iz ruske Advanced Research Foundation (ARF) rekli su kako im je cilj stvoriti vojsku sačinjenu potpuno od robota koju bi kontrolirali algoritmi umjetne inteligencije.

Trenutno su još dronovi raspoređeni zajedno s pješadijom te oni daljinskom kontrolom upravljaju vozilima, no u budućnosti ova bi tehnologija trebala biti potpuno autonomna.

To znači da će vojna oprema i oružje biti u stanju ciljati i ubijati ljude bez ikakve ljudske intervencije.

"Evolucija borbenih robota je na putu povećanja sposobnosti za izvođenje zadataka autonomno s postepenim smanjenjem uloge operatora", rekao je glasnogovornik ARF za C41SRNET.

Rusija

vojska

roboti

vojni roboti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter