reakcije na slučaj ovrhe nad cesareom

'Roditelji su svjesno odlučili da će njihovo dijete patiti i oni su najodgovorniji'


Tomislav Kukec
19.06.2018.19:00
'Roditelji su svjesno odlučili da će njihovo dijete patiti i oni su najodgovorniji'
Foto: Nikola Vilic / CROPIX

sažeto

Slučaj ovršenog djeteta danas je zgrozio Hrvatsku, donosimo reakcije


Tomislav Kukec
19.06.2018.19:00

Hrvatsku je danas zgrozio slučaj ovrhe nad malenim Cesareom Aventijem, koji je nasilno odveden iz doma u Splitu kako bi bio predan ocu Alessandru. Maleni Cesare zapomagao je i vikao, a pred stanom u Splitu okupilo se, prema policijskim procjenama, 100-150 prosvjednika, no ovrha je provedena. Mučne scene u kojima je glavni lik trenutno najeksponiraniji dječak u Hrvatskoj obišle su čitavu zemlju, a dječak je, što nam je u ranijem tekstu rekla i bivša pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, ponovno izložen dodatnom stresu i traumama koje će mu, kako je rekla, nepovratno uništiti dio života. 

Čini se kako je u ovom slučaju sustav nevjerojatno zakazao. Slažu se s time i naši sugovornici. Aktualna pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, uz ogradu kako ne smije komentirati konkretni slučaj, kaže kako su roditelji uvijek oni koji su najodgovorniji. 

Roditelji gledaju samo svoje interese

Dragan Matic / CROPIX

"Ako roditelji ne poštuju pravomoćnu sudsku odluku, znači da to čine svjesno. Dakle, prolongiranjem su odlučili svjesno nanositi patnju svom djetetu. Tu se definitivno radi o patnji djeteta kojem se nanosi velika šteta. Roditelji su svjesno odlučili da će njihovo dijete patiti i oni su najodgovorniji", kaže Pravobraniteljica za djecu aludirajući kako su u ovom slučaju obje uključene strane, odnosno oba roditelja, morali dogovoriti način na koji će biti uređeno skrbništvo, pritom ne mareći za vlastite interese već isključivo na interes djeteta.

Pravobraniteljica ističe kako u ovakvim slučajevima, a slučaj malenog Cesarea svakako je najradikalniji kojeg smo u zemlji dosad imali, bilo kakvo odugovlačenje sa provođenjem odluka institucija dovodi do manipulacije djetetom i nanosi nesagledivu štetu njegovom razvoju. Veliki propust institucija vidi u činjenici da termin ovrhe nad Cesareom nije zadržan u tajnosti, što je dovelo do uključivanja javnosti i medijskog cirkusa. 

"Srećom u Hrvatskoj nemamo mnogo slučajeva ovrhe nad djetetom, jer to je krajnja mjera koja je usmjerena zaštiti djeteta kada roditelji opetovano ignoriraju pravomoćne odluke institucija", zaključuje pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

'Dijete će se teško priviknuti na oca'

Dragan Matic/CROPIX

Slučaj malog Cesarea komentirala nam je i poznata aktivistica za ženska prava Sanja Sarnavka, također napominjući kako je dijete u ovom primjeru najveća žrtva. Sarnavka kaže kako je cijeli slučaj predugo trajao, zbog čega je došlo do manipulacije djetetom, ali ukazuje i na činjenicu da će se dijete izrazito teško priviknuti na novi život s ocem. 

"Dijete koje uopće ne zna talijanski jezik, jezik svog oca, odlazi živjeti u Italiju. Tu će biti velikih problema. Cijeli slučaj vrlo je sumnjiv, znamo da otac ima i optužbe za nasilje i stječe se dojam da institucije tu uopće nisu dobro odradile svoj posao, a sve na štetu dječaka", kaže Sarnavka. 

Ovrha nad Cesareom Avenatijem bila je danas predmet burne rasprave i u Hrvatskom saboru, pa je predsjednik Sabora Željko Reiner zbog toga na cijeli dan oduzeo pravo govora zastupniku Mosta Miri Bulju. Pitali smo ga što je htio reći, a Sabor mu nije dao. 

Pravo važnije od pravde?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

"Dobio sam zabranu govora nakon dvije opomene, a samo sam tražio stanku kako bi se kao zastupnici Mosta odredili koju poruku poslati, jer stanje u Splitu danas je bilo doista dramatično. Cijeli ovaj postupak najveći je teret djetetu, a vidimo da je i narod na to reagirao. Institucije su odavno trebale reagirati i to riješiti. Tolike godine dijete se odgaja u jednom gradu, uz majku, a sada mijenja okolinu. Ovrha traje pet godina. Za dijete je to najgore. Ne ulazim u pravosudni aspekt priče, ali čini mi se da je trebalo pitati i dijete s kime želi živjeti. To je dečko od skoro deset godina koji već ima svoj krug prijatelja i njemu je to strašan šok", kaže saborski zastupnik Miro Bulj. 

Ističe kako je pravda nekad važnija od prava, odnosno od "skupa stavaka i članaka". 

"Jer ovdje se radi o ljudskoj osobi! O djetetu! Ovo je sve pokazatelj u kakvom su nam katastrofalnom stanju institucije i vidi se da ništa ne funkcionira, a pravosuđe nije pravosuđe nego krivosuđe", poručuje Bulj.

dijete

ovrha

Cesare

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter