potres na kvarneru zatekao je pod morem

'Ronila sam i čula taj užasan zvuk, kao da me nešto udarilo u trbuh. Noćas nisam spavala'


Ružica Matić
09.08.2017.15:45
'Ronila sam i čula taj užasan zvuk, kao da me nešto udarilo u trbuh. Noćas nisam spavala'
Facebook

sažeto

Spakirali smo najvažnije stvari i stavili kraj vrata da možemo brzo bježati. Noć smo proveli na terasi, opisuje Zagrepčanka Jana situaciju u Jadranovu, epicentru potresa koji je pogodio Kvarner


Ružica Matić
09.08.2017.15:45

„Ronila sam na dubini od pet metara  kad sam čula užasan zvuk, zvuk kakav nikad dotad nisam čula. Zatim sam osjetila neobičnu vibraciju, kao da sam dobila tupi udarac u trbuh. Moj prvi zaključak bio je da je nešto eksplodiralo i krenula sam prema obali“, opisuje Jana Kvaternik kako je izgledao potres koji je u utorak nešto prije podneva pogodio Kvarner.

Nju je prvi udar od 3,4 Richtera zatekao na ronjenju, pa je tek došavši na obalu shvatila što se zapravo događa. Kaže kako su ljudi na plaži bili zbunjeni i uplašeni, a oni koji su bili u plićaku primijetili su da se more odjednom podiglo.

Nakon besane noći uzdrmao ih novi snažan udar

32-godišnja Zagrepčanka ljetuje u Jadranovu, malom mjestu blizu Rijeke u kojem je bio epicentar potresa. Provela je besanu noć, vjerojatno poput većine mještana i turista koji su se zatekli na tom području. Tlo je nastavilo podrhtavati tijekom dana, a kasno navečer Kvarner je pogodio novi, još snažniji potres od 3,7 Richtera.

Emsc.org

„Taj je bio najgori, baš se jako osjetio. Ljetujem sa sestrom i njezinom malom bebom i mogu vam reći da cijelu noć nismo spavali. Tlo se svako malo opet treslo. Baš smo bili na iglama, kako se kaže. Spakirali smo najvažnije stvari i stavili kraj vrata da možemo brzo bježati. Noć smo proveli vani, na terasi. Zaspali smo oko 6 ujutro da bi nas pola sata kasnije probudio novi snažan udar“, ispričala je Jana Kvaternik.

'Reakcija nadležnih je katastrofa, bolje su nas informirali Slovenci'

Zbog potresa se odlučila ranije vratiti u Zagreb jer, kaže, nema snage za još jednu noć poput prošle. Slično razmišljaju i mnogi drugi u Jadranovu.

Ističe kako je reakcija nadležnih na potres bila takva da su bolje informacije dobivali iz susjedne Slovenije.  „Od naših je bilo teško čuti što se događa. Mogu misliti kako je tek bilo turistima. Uplašeni i zbunjeni, a nitko im ništa ne govori“, rekla je Jana Kvaternik. 

Nakon potresa jačine 2,9 i 2,2 stupnjeva u srijedu rano ujutro, Kvarner je u 13.37 sati zatresao potres magnitude 3,2 po Richteru s epicentrom kod Jadranova.

potres

Kvarner

Jadranovo

Podijeli članak