BRINU VAS PAMETNI TELEVIZORI?

Rusi su Amerikance špijunirali preko pisaćih mašina


Ružica Matić
18.03.2017.17:35
Rusi su Amerikance špijunirali preko pisaćih mašina
Profimedia

sažeto

CIA-ini špijuni se zapravo mogu sakriti pred inovativnošću Rusa u hladnoratovsko doba, kojima su na raspolaganju umjesto sićušnih kompjutera bili samo magneti i radijske frekvencije


Ružica Matić
18.03.2017.17:35

U posljednje vrijeme mnogo se govori o načinima na koje nas se može prisluškivati pomoću računala i pametnih telefona. Strah od Velikog brata kod mnogih se pojačao nakon što je na WikiLeaksu objavljeno 9000 dokumenata, navodno iz CIA-ine baze, u kojima se navode razni uređaji koje ta agencija može hakirati, a među kojima su i ruteri te Samsungovi pametni televizori. Projekt 'Weeping Angel' opisuje kako se mogu unijeti virusi koji te televizore pretvaraju u prislušne uređaje koji rade čak i kad mislimo da su ugašeni, baš kao u Orwellovoj '1984'.

No, CIA-ini špijuni se zapravo mogu sakriti pred inovativnošću Rusa u hladnoratovsko doba, kojima su na raspolaganju umjesto sićušnih (a svemoćnih!) kompjutera bili samo magneti i radijske frekvencije. Izvješće američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) iz 2012. pokazuje kako su uspjeli napraviti elektromehaničke bubice koje su se mogle ugraditi u pisaće mašine i slati informacije dok se na njima tipka, javlja Quartz.

Takve bubice američki obavještajci su našli u ambasadi savezničke države čije ime se u NSA-inom izvješću ne navodi i zaključili da su im protivnici očito došli do nekih važnih otkrića. Dotad su bili uvjereni da ih Rusi mogu prisluškivati samo putem sićušnih mikrofona u zidovima i lampama.

„Konstruiranje ovih bubica zahtijevalo je sposobno osoblje, vrijeme i novac. Sama proizvodnja zahtijeva veliku i modernu infrastrukturu s mnogo zaposlenih“, zaključuje se u izvješću. Bilo im je jasno da se bubice nađene u savezničkoj ambasadi osim u pisaće mašine mogu ugraditi i u uređaje za faksiranje, printere, fotokopirne uređaje, uređaje za šifriranje – ukratko, u sve što se treba uključiti u struju kako bi radilo. Prvi potez Amerikancima je bio da zamijene sve uređaje u svojoj ambasadi u Moskvi bez da Sovjeti to primijete.

Bubice su našli pregledavajući uređaje rendgenskim zrakama i uspoređujući ih s tvorničkim primjercima. Bio je to dugotrajan proces na kojemu su radile stotine agenata. Jedan je uočio anomaliju na IBM-ovoj električnoj pisaćoj mašini – dodatni zavoj na prekidaču – i odmah mu je bilo jasno o čemu se radi. „Pa oni su nam stvarno 'sredili' opremu, pomislio sam. Bio sam strašno uzbuđen onim što sam otkrio, ali nisam to smio nikome reći. Čak ni supruzi, koja je isto radila za NSA. Ali ovo je bilo strogo povjerljivo“, prisjetio se agent koji je našao rusku 'bubicu'.

NSA je našla pet različitih vrsta bubica prilagođenih različitim vrstama uređaja i priključaka za struju. Uređaji su koristili svojevrsne magnetometre kako bi detektirali koje tipke na električnim pisaćim mašinama se pritišću pretvarajući mehaničku energiju u lokalizirane magnetske impulse, a informacije su slali putem radio valova.
Kad bi današnji špijuni, bez obzira plaća li ih neka država ili korporacija, bili vješti kao nekad Rusi, mogli bi nam hakirati i mikrovalne pećnice, a ne 'samo' mobitele i pametne televizore.

Hladni rat

RUSI

prisluškivanje

pisaća mašina

Podijeli članak