GUBE LI UTJECAJ NA JADRANU?

Rusi zbog pada rublje rasprodaju luksuzne nekretnine u Crnoj Gori, ali za njima su poludjeli Turci. Elitni stan kupio i poznati hrvatski reprezentativac


Tomislav Kukec
10.08.2018.21:00
Rusi zbog pada rublje rasprodaju luksuzne nekretnine u Crnoj Gori, ali za njima su poludjeli Turci. Elitni stan kupio i poznati hrvatski reprezentativac
Ranko Suvar / CROPIX

sažeto

Superluksuzni stanovi u prijestolnici crnogorskog turizma izazvali su pomamu među investitorima iz Turske, doznaje u Budvi reporter 100posto


Tomislav Kukec
10.08.2018.21:00

Crnogorsko primorje već je više od dva desetljeća jedno od najpopularnijih jadranskih turističkih odredišta među Rusima, a osim što u primorske gradove dolaze kao turisti, bogati Rusi dosad su uložili milijarde u nekretnine na obali.

Elitni hoteli, stanovi, luksuzni poslovni prostori, gigantski noćni klubovi i beach-barovi, u mnoge od njih 'upucan' je ruski kapital. Ne čudi stoga da se u Budvi, koja je prijestolnica crnogorskog turizma, jelovnici nakon crnogorskog odmah pišu i na ruskom, a jedini natpisi na ćirilici nisu oni na srpskoj, već ruskoj ćirilici. 

Stanovi kao u hotelu sa 5 zvjezdica

No, čini se kako se ta situacija u protekle dvije godine, a naročito tijekom 2018. počela drastično mijenjati. U Budvi su u tijeku radovi na golemom stambeno-poslovnom kompleksu Porto Budva u kojem će se smjestiti devet katova superluksuznih stanova čija će cijena biti od 2.800 do čak šest tisuća eura po kvadratu. Iako se tek radi na temeljima zgrade, od 300 stanova preostalo ih je još tek dvadeset, a čak deset posto stanova kupili su državljani Turske. 

Potvrđuje nam to Ana Golubović, direktorica građevinsko-investicijske tvrtke Alart Centar Budva CG, koja kaže kako se radi o skupim nekretninama koje prvenstveno svojim vlasnicima služe kao sigurna investicija. 

"Riječ je o luksuznim nekretninama koje imaju svoju vrijednost. Kompleks Porto Budva zamišljen je kao luksuzna nekretnina uz more sa sadržajima kao hotel sa pet zvjezdica. Imat će svoju recepciju, spa centar s dva bazena, tri restorana, a posebno je važno što vlasnicima pružamo i uslugu održavanja te iznajmljivanja njihovih stanova dok su odsutni, ako to žele", kaže nam u Budvi Ana ističući kako je jedan od luksuznih stanova, u kompleksu smještenom na izuzetnoj lokaciji stotinjak metara od Starog grada s pogledom na otočić Sveti Nikola, baš ovih dana kupio i hrvatski rukometni reprezentativac Igor Karačić, inače vrlo popularan u Crnoj Gori. 

No, vraćamo se na temu nagle turske ekspanzije u Budvi. Ana nam otkriva kako, za razliku od Rusa koji su ovdje kupili stanove i poslovne prostore kako bi ljetovali ili živjeli, Turci na sve gledaju kao na sigurno ulaganje svog novca. Naime, bogati Turci pribojavaju se drastične destabilizacije političke situacije u svojoj zemlji, okovanoj vlašću Reyepa Erdogana, pa se boje da bi njihovi milijuni mogli, kolokvijalno rečeno, 'ispariti'. 

"Stoga uzimaju nekretnine u Budvi ali i ostatku Crne Gore, jer smatraju da je to siguran način i mjesto gdje uložiti svoj novac, a da im se investicija isplati. Neke od njih vezuje, tako nam bar kažu, i daleko porijeklo s Balkana, još za vrijeme Osmanskog carstva, a mnogo su nam pomogli i izravni letovi s Turskom koji su omogućili bolju komunikaciju Turske i Crne Gore", kaže naša sugovornica. 

Turci donose 'čist' kapital

U Budvi doznajemo i da je turska poslovna ekspanzija na Crnu Goru golema i lako mjerljiva. Tako su turski državljani samo u posljednjih godinu dana u Crnoj Gori otvorili oko tri tisuće tvrtki. Riječ je uglavnom o investicijskim kompanijama, te turističkim i ugostiteljskim poduzećima. Prednost je i što je turski kapital, za razliku od nekih sumnjivih transakcija u povijesti Crne Gore, 'čist', odnosno uplate se vrše s računa tvrtke na račun tvrtke. 

No, što s Rusima? Zašto su oni odustali od Crne Gore?

Doznajemo kako su se ruski investirori počeli povlačiti jer im se pružaju nove, itekako atraktivnije prilike. Naime, Rusiji se dogodio pad vrijednosti valute, ruske rublje. Zbog toga ruski vlasnici elitnih nekretnina u Crnoj Gori prodaju svoje posjede, te za njih dobivaju eure. Za te eure u matičnoj zemlji mogu kupiti superluksuzne nekretnine u Rusiji, recimo Moskvi, koje im dosad nisu bile isplative. 

Iako je turskih investitora u Crnoj Gori mnogo, Ana Golubović ističe kako su oni ipak u manjini u odnosu na 'domaće', pri čemu se ovdje misli na sve stanovnike bivših zemalja Jugoslavije. Tako je bosanski poduzetnik sa čikaškom adresom Svemir Vujinović za sedam milijuna eura nedavno kupio čitav kat tog luksuznog kompleksa koji će se prostirati na gotovo 30 tisuća četvornih metara stambenog prostora. 

A u posljednje vrijeme Crnu Goru otkrili su i Tajvanci. Kod njih je, doznajemo, karakteristično što kupnju zaključuju u jednom danu od dolaska u Budvu, a glavni je razlog što su im ovako luksuzne nekretnine u Crnoj Gori drastično jeftinije nego u ostatku svijeta.

Treba reći i kako mnogi investitori računaju da će cijena njihovih stanova uskoro značajno porasti. Naime, kompleks Porto Budva službeno je posljednji takav kompleks koji će u centru Budve biti izgrađen, prostora za novu izgradnju u gradu više nema. A u Budvi ističu kako bi kupaca bilo i za još deset takvih građevina. Pa će, po zakonu ponude i potražnje, cijene postojećih nekretnina sigurno otići u nebo. 

Rusija

Turska

Crna Gora

nekretnine

investicije

Budva

Porto Budva

Igor Karačić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter