Pod izlikom nacionalne sigurnosti

Rusija stvara nacionalni internet kojim će potpuno kontrolirati što njezini građani smiju saznati


Valerija Bebek
06.05.2019.12:00
Rusija stvara nacionalni internet kojim će potpuno kontrolirati što njezini građani smiju saznati
Profimedia

sažeto

Putin je potpisao zakon koji će stupiti na snagu 1. studenog, a pomoću kojeg će se u toj zemlji stvoriti potpuno ruski internet


Valerija Bebek
06.05.2019.12:00

Vijest da će Rusija dobiti nacionalni internet nije nešto previše šokantna, bilo da se tu zemlju pridruži onim diktatorskim koji otkako je interneta kontroliraju što će njihovi građani vidjeti, bilo da se svrsta na popis demokratskih zemalja koje jena za drugom zakonski reguliraju 'sigurnost' na internetu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji će omogućiti da se u toj zemlji stvori nacionalni, potpuno ruski internet. Poslužitelji moraju biti u Rusiji, ruske internetske tvrtke moraju promet mrežom koncipirati da se sve može kontrolirati s jednog mjesta u Rusiji piše DW.

OVI POJAM KOJIM PLAŠE ZAPADNJAKE Svijetu prijeti cyber-balkanizacija, doživjet ćemo kraj interneta kao globalne mreže

Inače korisnici 'normalnog', nenacionalnog interneta ne znaju na kojem je kontinentu informacija koju pronađu. Ovaj novi ruski zakon treba stupiti na snagu 1. studenog. Kao i svi drugi zakonski okviri koji na ovaj ili onaj način režu internetsku slobodu opravdanje se nalazi u potencijalnim prijetnjama, ali rezultat je nešto drugo.

Profimedia

"Rusija je time stvorila pravne okvire isključiti dijelove interneta i intenzivnije nadzirati internet kojeg će onda moći koristiti korisnici u Rusiji", objasnio je nizozemski stručnjak za zaštitu podataka, Joris van Hoboken. Nacionalni internet već postoji i to u Rusiji susjednim zemljama - Kina, Sjeverna Koreja, zatim Vijetnam, Iran, Kuba...

Sve više regulacija i na zapadu

"Vlade u čitavom svijetu sve više pokušavaju steći nadzor što se događa na internetu", konstatira nizozemski stručnjak . A ta rečenica nije bliže istini jer tom popisu zemalja s očitim restrikcijama na internetu priključuje se sve više zemalja, ali sada onih iz Zapadnog, demokratskog svijeta. Pod premisom 'zaštite od štetnih sadržaja' u Europi se pripremaju i donose jedni od najstrožih zakona o internetu.

OBJAVLJUJU RAT ŠTETNOM SADRŽAJU Priprema se najstroži internetski zakoni na svijetu, 'oderat' će sve kompanije koje ga neće poštivati

Tako Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo donošenje jednog od najoštrijih zakona na svijetu, ministar kulture Jeremy Wright i ministar unutarnjih poslova Sayyid Javid objavili su 'Bijelu knjigu' s planovima za provedbu obveza zaštite od strane novog neovisnog regulatora.

Profimedia

Britanija će uvesti kazne koje će prisiliti tehnološke tvrtke da 'učine sve što je razumno i izvedivo' za zaustavljanje štetnog sadržaja na njihovim platformama. Tada će platforme poput Instagrama ili Facebooka doslovno početi čistiti svoje stranice, sistematično će početi uklanjati sa svojih platformi ilegalan i uvredljiv sadržaj koji uzrokuje mnogo štete.

OBRAČUN S HEJTERIMA Steže se obruč sloboda na internetu, susjedna nam zemlja zabranjuje anonimno komentiranje

U Austriji postoji inicijativa da se nešto učini po pitanju hejterskih komentara i zlostavljanja putem interneta. Austrijska vlada izradila je nacrt zakona koji bi proglasio nezakonitim anonimno ostavljanje komentara na web-stranicama.

Nakon što se masakr u novozelandskom Christchurchu prenosio uživo stvorio se osjećaj hitnosti da se regulira online poticanje na nasilje. Tako prema novom australskom zakonu može se propisati zatvorska kazna za medijske rukovoditelje koji ne uklone nasilan i ekstreman sadržaj brzo.

Rusija

Internet

internet i kontrola

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter