JEDVA IZBJEGNUT ŠAKAČKI OBRAČUN ZASTUPNIKA

Saborska straža u ovom sazivu ima pune ruke posla, no ni prije nije bilo mirno - čak je i potekla krv!


Daniel Radman
15.11.2018.13:15
Saborska straža u ovom sazivu ima pune ruke posla, no ni prije nije bilo mirno - čak je i potekla krv!
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Afere ovog tipa nisu mogle proći bez Ljube Ćesića Rojsa, no srećom nije do kraja pokazao koliko ima 'tešku ruku'


Daniel Radman
15.11.2018.13:15

Svi portali prenijeli su sinoćnji sukob u Saboru, koji je, pričaju svjedoci, umalo prerastao u fizički. Mostovac Nikola Grmoja i hrastov Hrvoje Zekanović sukobili su verbalno oko političke vjerodostojnosti, a nakon što je svatko sa svog mjesta rekao što je mislio Grmoja je prišao Zekanoviću kako bi nastavili razmjenu mišljenja. Ona je naglo prekinuta kad je sabornicom odjeknuo Zekanovićev 'marš' upućen svom saborskom kolegi, a sukob je presjekao predsjedavajući Milijan Brkić koji je hrastovca izbacio sa sjednice.

Inače, nije ovo prvi Zekanovićev incident ovog tipa. Studeni mu očito nije najsretnije mjesec, i lani ga je 'malo ponijelo' upravo u ovo doba. Nakon što je doznao za suicid generala Praljka u haškoj sudnici, Zekanović je zatražio stanku koja mu je odobrena, a živozidaš Ivan Pernar se nije složio s time da bi ona trebala trajati više od 10 minuta. 'Glupane glupi, idi se liječiti', poručio mu je hrastov zastupnik, prišao mu i zamahnuo kao da ga želi udariti. Ipak, ruku nije 'pustio'. No, zato je iza njega kročio HDZ-ovac Damir Felak koji je na Pernara bacio papire, pa je saborska straža morala intervenirati. A inače u ovom sazivu ima pune rukle posla, prije svega, zbog 'živozidaša'.

Damjan Tadic / CROPIX

Ni predsjednik HSS-a Krešo Beljak nema baš najblažu narav na svijetu, a upravo su njegove riječi – upućene 'neimenovanom HDZ-ovcu' – najjače odzvonile u kontekstu fizičkih obračuna. Tenzije su bile visoke jer se raspravljalo o ukidanju povjerenstva za Agrokor, a kad je čelniku HSS-a iz klupa gdje sjede HDZ-ovci stiglo nešto što mu se, u najmanju ruku, nije svidjelo, Beljak je krenuo s opakim monologom: "Dođi frajeru tu, dođi, 'ajde, 'ko je to rekao? Ajde šta, dođi tu, 'ajde da vas vidim, di ste? Hrabri ste kad vas ima sto, a kada ste sami, gledate u pod. Kukavice, lopovi, to ste vi", rekao je uznemirini HSS-ovac. 

Damjan Tadic / CROPIX

No, ako se vratimo nešto u povijest, onda imamo primjer pravog fizičkog sukoba. Ili, barem fizičkog kontakta. Ljubo Ćesić Rojs je 2001., nezadovoljan onim što je IDS-ov zastupnik Dino Debeljuh govorio o tada uhićenom generalu Mirku Norcu, okrznuo IDS-ovca prstom po nosu. Debeljuh je nakon govora krenuo prema izlazu, morao je proći pored Rojsa, koji je 'fintirao' udarac da bi ga na kraju malo dohvatio. "Samo sam ga 'brcno'. Da sam ga odvalio, nikad ne bi ni ustao", opravdao se Rojs.

Damjan Tadic / CROPIX

A anegdota sa prolijevanjem krvi dogodila se u saborskom kafiću davne 1995. godine. Sukobili su se HDZ-ov zastupnik Drago Krpina i zastupnik Srpske narodne stranke Dragan Hinić, koji je igrom slučaja, bio karatist. Prema kuloarskim pričama, Krpina je prvi potegnuo, i to stolicom, ali je Hinić bio preciziniji, njegova šaka pogodila je i raskrvarila nos HDZ-ovca.

Sabor

fizički sukobi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter