Predsjednik pod istragom za kontrašpijunažu

Sad je pod povećalom! Trump je navodno sakrio snimku razgovora s Putinom od vlastite administracije


Valerija Bebek
13.01.2019.15:00
Sad je pod povećalom! Trump je navodno sakrio snimku razgovora s Putinom od vlastite administracije
Reuters

sažeto

Trump je navodno uzeo bilješke od svojih prevoditelja i naredio im da ne govore ništa državnoj administraciji


Valerija Bebek
13.01.2019.15:00

Afera obavještajnog podzemlja, tj. nadzemlja, kakve se ne bi posramili ni dečki iz Monty Pythona navodno se odigrava u Sjedinjenim Državama. Američki predsjednik Donald Trump dobrano se potrudio da sakrije detalje svih svojih komunikacija s ruskim kolegom Vladimirom Putinom od vlastite administracije. Išao je toliko daleko da je uzeo bilješke svojim prevoditeljima i naredio im da budu tiho, javljaju američki mediji.

Vrlo vjerojatno Trump nije stvari dogovarao sms-ovima službenih vozača, što mu ne može nitko zamjeriti, čovjek voli držati stvari pod kontrolom. Ali u svjetlu najnovijih informacija, da je sam predsjednik bio predmet istrage FBI-a zbog sumnje da 'igra za Ruse', ovakvo ponašanje može se dvostruo protumačiti.

Citirajući bivše američke državne dužnosnike The Washington Post kaže da je Trump uzeo prevoditeljeve bilješke nakon sastanka s Putinom 2017. u Hamburgu. Tom sastanku prisustvovao je i tadašnji državni tajnik Rex Tillerson.

REUTERS/Kevin Lamarque

Službenici tvrde da su za očito prikrivanje saznali kada su savjetnik u Bijeloj kući i službenik State Departmenta pokušali dobiti informacije od prevoditelja mimo službenog izvješća koje je ponudio Tillerson.

Glasnogovornik Bijele kuće medijima je odgovorio kako je izvješće s hamburškog sastanka bilo 'cjelovito' i dostavljeno američkim službenicima odmah nakon što je završen, osim toga izvješće je predano tisku.

Ovi podaci isplivali su u javnost nakon što su se pojavile informacije da je FBI pokrenuo istragu protiv Trumpa jer sumnjaju da radi za Ruse. Istraga je otvorena nakon što je Donald Trump otpustio predsjednika FBI-a Jamesa B. Comeya, javio je NY Times.

Agenti su također nastojali utvrditi je li Trump svjesno radio za Rusiju ili je nesvjesno pao pod utjecaj Moskve. Uz to su provodili istragu je li njegovo otpuštanje Comeyja predstavljalo opstrukciju pravde.

Donald Trump

Vladimir Putin

FBI

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter