kriza u venezueli

SAD povukao sve svoje diplomate, Maduro tvrdi da to nisu sami odlučili, već im je on naredio da odu


100posto
15.03.2019.08:00
SAD povukao sve svoje diplomate, Maduro tvrdi da to nisu sami odlučili, već im je on naredio da odu
Reuters

sažeto

Diplomatski odnosi dviju zemalja dodatno su pogoršani nakon izjave američkog predsjednika Trumpa da u zbacivanju Madura nije isključena i vojna intervencija


100posto
15.03.2019.08:00

Američki državni tajnik Mike Pompeo potvrdio je da su svi diplomati Sjedinjenih Američkih Država napustili Venezuelu u kojoj bukti politička kriza, piše Reuters.

Reuters

"Američki diplomati će svoju službu nastaviti s drugih lokacija, te će i dalje pomagati u organizaciji humanitarne pomoći narodu Venezuele i podupirati demokratske aktere koji se hrabro odupiru tiraniji", rekao je Pompeo u službenom očitovanju.

Povlačenje već ranije najavljeno

Diplomati su zemlju napustili civilnim charter letom i to nakon što je Američki State Department već ranije ovog tjedna najavio povlačenje čitavog diplomatskog osoblja.

I dok Pompeo tvrdi da su diplomate povukli sami, Vlada Venezuele tvrdi da su Amerikanci otišli jer su im oni tako naredili. Tako su diplomatski odnosi dviju zemalja dodatno pogoršani nakon izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa da u zbacivanju Madura nije isključena i vojna intervencija. Vrijedi podsjetiti, Venezuela je zemlja bogata naftom.

Washington vođa bloka protiv Madura

Washington je predvodnik bloka zemalja poput Kanade i zapadnih europskih država, koje podupiru Juana Guaidóa, 35-godišnjeg oporbenog vođu koji se u siječnju proglasio privremenim predsjednikom, nazvavši reizbor Nicolasa Madura prijevarom.

Reuters

S druge strane, Madura podupiru Rusija, Kina i Turska.

Reuters

Sjedinjene Američke Države

Venezuela

kriza

diplomati

newsletter

Prijavite se na Newsletter