ALARMANTNO STANJE

Sarajevo je jučer bio najzagađeniji grad u Europi


Vid Barić
07.12.2017.08:55
Sarajevo je jučer bio najzagađeniji grad u Europi
REUTERS

sažeto

Prema mjerenjima AQICN-a, indeks kvalitete zraka na području općine Ilidža sinoć je iznosio od 341 do 369, što je daleko više od dozvoljenog indeksa zagađenosti zraka koji iznosi 50


Vid Barić
07.12.2017.08:55

Glavni grad BiH, Sarajevo, posljednjih je godina bio uvijek pri vrhu liste najzagađenijih gradova Europe. Izgleda da će se taj trend nastaviti i iduće godine, a najveće posljedice svakako će osjetiti građani i njihovo zdravlje.

Opasno zagađen zrak i gusta magla prekrili su Sarajevo jučer i prekjučer, čemu svjedoče i mjerenja Svjetskog tima za kontrolu kvalitete zraka (AQICN) koji su u Sarajevu u te dane izmjerili najzagađeniji zrak u Europi.

Prema mjerenjima AQICN-a, indeks kvalitete zraka na području općine Ilidža sinoć je iznosio od 341 do 369, što je daleko više od dozvoljenog indeksa zagađenosti zraka koji iznosi 50, piše portal Klix. Prema centru grada zagađenje je manje, ali i dalje je iznad dozvoljenog.

Indeks kvalitete zraka na Otoci iznosi 164, a prema općini Stari Grad 95.

Alarmantno stanje zagađenosti zraka jučer je zabilježeno i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine. Tako je indeks kvalitete zraka u Tuzli iznosio 197, Zenici 121 i Brodu 130.

U ostalim dijelovima zemlje zagađenje zraka uglavnom nije prelazilo dozvoljene vrijednosti.

Sarajevo

Bosna i Hercegovina

AQICN

Podijeli članak