teorija zavjere 'hrvatskog iseljeništva'

Saša Cvetojević: Priznajem, ja sam direktor Facebooka i od sutra vam uvodim pretplatu!


Sanja Rapaić
05.12.2017.20:10
Saša Cvetojević: Priznajem, ja sam direktor Facebooka i od sutra vam uvodim pretplatu!
Boris Kovacev / CROPIX

sažeto

Fanovi stranice „Hrvatsko iseljeništvo“ shvatili su krajnje ozbiljno prvotravanjsku šalu i hrvatskog poduzetnika otvoreno optužili da, kao „direktor Facebooka za Hrvatsku“, briše i blokira sve što piše desnica


Sanja Rapaić
05.12.2017.20:10

U posljednjih nekoliko dana, mnogi se korisnici Facebooka žale da su im, na toj društvenoj mreži, obrisani statusi koji veličaju generala Slobodana Praljka, pa čak i blokirani profili. U priču o opasnoj „teoriji zavjere“ protiv ekstremne desnice odnedavno se uplela i jedna lanjska, prvotravanjska šala koja je, za njenog aktera, prerasla u noćnu moru.

Naime, domišljati autori šale su na jednom portalu objavili -  „Facebook otvara ured u Zagrebu, regionalni direktor je Saša Cvetojević. Ured će pokrivati EEMEA regiju, a Cvetojević je već najavio kako će u njegovom najužem timu biti i Hrvoje Prpić te naš donedavni kolega Oleg Maštruko“.

No, tu su prvotravanjsku šalu fanovi stranice „Hrvatsko iseljeništvo“ shvatili krajnje ozbiljno te su hrvatskog poduzetnika otvoreno optužili da, kao „direktor Facebooka za Hrvatsku“, briše i blokira sve što piše desnica.

Na svojoj su stranici napisali „Važna informacija – Facebook centrala za cenzuru ovog dijela Europe – kontrolira Saša Cvetojević“, zamolivši da se ta objava širi dalje. I širila se te je tako stigla i do Cvetojevića.

 „Toliko sam jak, žarim i palim bespućima Facebooka, blokiram, brišem i općenito razvaljujem!“

 

„Kada tražiš neprijatelja i krivca - nađeš neprijatelja i krivca. I tako, očito ipak postoji Facebook Hrvatska (sad vidim da isti pokriva i Balkan) u kojem ja po cijele dane sjedim i kao pravi ljevičar, blokiram sve sto piše desnica. Za to isto vrijeme me ljevica optužuje sa slične gluposti, poput “bogaćenja na javnoj nabavi”, što pak ne smeta desnici kad joj paše u argument. Meni to samo dokazuje da su na krajevima političkog spektra slični luzeri. Poruka mlađima - ljudi su fundamentalno glupi, iskoristite to i uzmite im lovu prodajući im najgluplju moguću priču. Što je priča gluplja, oni će je zdušnije prihvatiti. Kladionice, kocka, nadnaravne moći, perpetuum mobile, sve će to radije prihvatiti, samo ako je sukladno njihovim općim pretpostavkama o životu. Pa stoga, evo, traže share - evo im ga!  Priznajem - direktor Fejsbuka sam. Od sutra vam uvodim pretplatu, kao sto plaćate HTV, plaćat ćete i Fejsbuk“, našalio se na društvenoj mreži Saša Cvetojević.

„Pod piši i šaraj dalje“

No, već danas je priča o njegovom „drmanju“ Facebookom, postala još tragikomičnija. Spomenuta je stranica, naime, otišla još korak dalje te je najavila da će, Marku Zuckerbergu osobno, dostaviti peticiju kojom će tražiti zaštitu ljudskih prava i sloboda koje, kako su naveli, guši, pogađate – Saša Cvetojević,  u ulozi nepostojećeg direktora nepostojećeg ureda Facebooka za Hrvatsku. Ispod linka, na kom se spomenuta peticija može potpisati, stavili su ne baš pismeno sročen apel „Pod piši i šaraj dalje“.

„Iako sam im napisao pristojan post, objasnio da se radi o prvotravanjskoj šali - stranica Hrvatsko iseljeništvo ide dalje“

„Cilj je širiti mržnju i pronaći neprijatelja. Prokazati krivca, idealno lokalnog. Staviti strelice na njegov vrat (izdužen kao u klokana :)) kako bi se objasnilo koji je taj, likovima koji na slici ne znaju razaznati vlasnika Facebooka od lokalnog tajkuna obogaćenog javnom nabavom. Poslao sam im i link teksta, objavljenog 01.04.2016., u kojem je ta “vijest” objavljena - što sad koriste kao i fotomontažu, koju je Dragan Petrić napravio u pet minuta. Oleg i Hrvoje, kao moji “zamjenici” u nepostojećem FB Hrvatska, pazite se, vi ste sljedeći na redu“, našalio se danas Cvetojević na svom FB profilu.

Stranica „Hrvatsko iseljeništvo“ u međuvremenu je doživjela tragičnu sudbinu, te je uklonjena s Facebooka, a Cvetojević je, odmah u startu, „krivnju“ preuzeo na sebe te se našalio – „Maknuo ih Facebook, sad će biti da je to zato što sam ja osobno zvao Zuckerberga!“

Facebook

Saša Cvetojević

Hrvatsko iseljeništvo

Podijeli članak