SVE DONEDAVNO SU TAKVU ZABAVU SMATRALI IZOPAČENOM

Saudijska Arabija nakon 35 godina dopušta otvaranje kinodvorana


HINA
11.12.2017.13:15
Saudijska Arabija nakon 35 godina dopušta otvaranje kinodvorana
REUTERS

sažeto

Rijad je još u rujnu objavio prekid zabrane vožnje za žene. S tim će početi u lipnju 2018. godine, a upravo su aktivirali i otvaranje kinodvorana


HINA
11.12.2017.13:15

Saudijska Arabija dopustit će otvaranje kinodvorana od početka 2018., ukidajući zabranu takvih mjesta zabave koja je na snazi više od 35 godina, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo kulture.

Vlasti će već sada izdavati uporabne dozvole, po istom izvoru.

"To je ključan trenutak u razvoju kulturne ekonomije u zemlji", izjavio je ministar kulture Avad al-Avad u priopćenju.

U okviru ambicioznog plana ekonomskih i društvenih reformi koje podržava prijestolonasljednik Muhamed ben Salman, vlada pokušava promovirati oblike zabave - koncerte, priredbe, kina - u kraljevini usprkos protivljenju ultrakonzervativnih krugova.

U siječnju se muftija Saudijske Arabije pobunio protiv mogućeg otvaranja kinodvorana, ustvrdivši da bi bile izvor "izopačenosti".

Iako su kinodvorane bile zabranjene, saudijska kinematografija pomalo postaje međunarodno priznata. Romantična komedija "Barakah Meets Barakah"  Mahmuda Sabaha prikazana je na Berlinaleu dok je "Wadjda" Haife Al-Mansur bio 2013. prvi nacionalni film koji je sudjelovao u utrci za Oscara za najbolji strani film.

Među ostalim društvenim reformama, Rijad je u rujnu objavio prekid zabrane vožnje za žene počevši od lipnja 2018.

Saudijska Arabija

ben Salman

kinodvorana

Podijeli članak