spremni za budućnost bez nafte

Saudijska Arabija za 500 milijardi dolara radi futuristički 'grad za sanjare' na obali Crvenog mora


Ružica Matić
24.10.2017.22:10
Saudijska Arabija za 500 milijardi dolara radi futuristički 'grad za sanjare' na obali Crvenog mora
Screenshot YouTube

sažeto

Futuristički grad koristiti će samo alternativne, čiste izvore energije i zamišljen je kao Meka za inovatore


Ružica Matić
24.10.2017.22:10

Saudijska Arabija uložit će 500 milijardi dolara u izgradnju novog grada na obali Crvenog mora, najavio je saudijski princ Mohamed bin Salman. Život u tom gradu bit će drugačiji nego bilo gdje u Saudijskoj Arabiji, dodao je princ, a prema informacijama koje su dosad objavljene čini se da će biti i drugačiji nego bilo gdje na svijetu.

Futuristički grad koristiti će samo alternativne, čiste izvore energije i zamišljen je kao Meka za inovatore.

„To neće biti mjesto za konvencionalne ljude i konvencionalne kompanije. Ovo će biti mjesto za sanjare cijelog svijeta“, rekao je princ Salman investitorima iz cijelog svijeta okupljenima na predstavljanju projekta 'Neom' u Rijadu. Razvoj projekta vodit će bivši Siemensov direktor Klaus Kleinfeld. 

Za urbani projekt Neom određeno je 29.000 četvornih kilometara na obali Crvenog mora, piše Bloomberg, a ambiciozni planovi uključuju čak i most preko Crvenog mora koji će spajati Neom s Egiptom i ostatkom Afrike. Prva faza projekta trebala bi biti završena do 2025.godine. 

Objava Mohameda bin Salmana, a bila je to jedna od rijetkih prilika kad se samozatajni princ pojavio u javnosti, mnoge je iznenadila. Washington Post piše kako je Saudijska Arabija desetljećima bila vrlo spora u provođenju reformi, te da ih je na akciju ponukala kriza prije tri godine kada su se cijene energenata prepolovile.

Saudijska Arabija otad intenzivno radi na stvaranju najvećeg državnog fonda na svijetu kako bi mogla financirati projekte poput Neoma. Cilj im je ne ovisiti samo o nafti, čije rezerve nisu neograničene, i stvoriti radna mjesta prilagođena budućnosti.

Princ Mohamed bin Salman, 32-godišnjak koji je u samo nekoliko godina postao iznimno moćan, rekao je i kako će se Saudijska Arabija okrenuti 'umjerenom islamu'. U toj zemlji žene su nedavno konačno dobile pravo voziti.  

Saudijska Arabija

Neom

projekt Neom

princ Mohamed bin Salman

Podijeli članak