LOKALNI IZBORI 2017.

Što su vam sve obećali ovi HDZ-ovci u sedam gradova diljem Hrvatske


Sandra Pudja
06.05.2017.17:00
Što su vam sve obećali ovi HDZ-ovci u sedam gradova diljem Hrvatske
Ante Cizmic / CROPIX

sažeto

Pratite 100posto specijal koji donosi lako pregledne lokalne izbore


Sandra Pudja
06.05.2017.17:00

Prije izbora je zabilježen veći broj čuda.  Asfaltiraju se ulice, prekopavaju grabe, popravlja se kružne tokove. Preko noći svane sunce na nekad nepostojećim dječjim igralištima. No osim toga se najavljuju i puno skuplje stvari.

Povodom lokalnih izbora 21. svibnja, donosimo sedam HDZ-ovih kandidata za lokalne izbore i njihova najzvučnija obećanja. Objavljujemo i obećanja drugih stranaka u našem 100posto SPECIJALU.

1. Opara / Za Split s novim liftovima, vrtićima, školama, zapošljavanjem

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita Andro Krstulović Opara obećao je program "Split 2025.". Radi se o akcijskom razvojnom planu infrastrukture čija realizacija košta oko 14 milijardi kuna, a većinom bi se novac namaknuo iz fondova Europske unije. Detalje pronađite na OVOJ poveznici.

2. Prgomet / Za Zagreb sa zatvorenim Jakuševcem, novom dječjom bolnicom, Jarunskim mostom

Drago Prgomet je za Zagreb obećao, među ostalim: zatvaranje i saniranje Jakuševca i otvaranje novog odlagališta izvan Zagreba, izgradnju nove dječje bolnice na 32.000 četvornih metara, izgradnju Jarunskog mosta radi smanjenja prometnih gužvi, uvođenje centralnog informacijskog sustava koji će omogućiti uvid u korištenje gradskog proračuna, preventivne zdravstvene preglede braniteljima i izgradnju doma za umirovljene branitelje, razvijanje novih kulturnih programa, plaćanje otpada po količini... Sve te projekte namjerava financirati uz što veće korištenje sredstava iz EU fondova.

Sandra Šimunović / CROPIX

3. Šojat / Za Osijek okrenut mladima, EU fondovima i bez nepotizma

Priliku za Osijek Ivana Šojat vidi u razvoju gospodarskih zona, poduzetničkih inkubatora i akceleratora i boljem korištenju EU fondova.

"Kako bi se spriječio egzodus, ali i stalo na kraj padu nataliteta, potrebno je konačno posvetiti pozornost mladima u svim aspektima njihova života, kao i života njihovih roditelja, od jaslica, preko vrtića, osnovnih škola, izvanškolskih aktivnosti, među kojima se ističu one sportske, do kulturnog života u kojemu bi daleko veću ulogu trebale imati institucije poput Umjetničke akademije, ili Ekonomskog fakulteta u kojemu stasavaju generacije budućih gospodarskih stručnjaka. Potrebno je dati vjetar u leđa pokretanju novih tvrtki kako mladi ne bi odlazili sreći tražiti drugdje, dokazati kako je izvrsnost na prvom mjestu, te nepotizam baciti u povijesnu ropotarnicu", rekla je prilikom promoviranja programa.

Emica Elvedji / CROPIX

4. Fašaić / Za Vrbovec s biciklističkom stazom, novim vrtićem i besplatnim udžbenicima

Damir Fašaić najavio je u Vrbovcu: izgradnju Poduzetničkog inkubatora, ulaganje u infrastrukturu u Poduzetničkoj zoni i provođenje aktivnosti na privlačenju investitora, aktivnu pomoć poduzetnicima i obrtnicima u prijavi projekata na EU fondove, širokopojasni internet na području Grada Vrbovca, edukaciju i obrazovanje mladih poduzetnika kod otvaranja tvrki i obrta, organiziranje poslovnih događanja, izgradnju vodovodne mreže, kanalizacije i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, izgradnju dječjeg vrtića, besplatne udžbenici za sve osnovnoškolce, program stipendiranja učenika i studenata, Centar za mlade...

5. Staničić / Za Rijeku s boljom bolnicom koja zadržava liječnike u zemlji

Kristijan Staničić u svom programu kao gradonačelnik Rijeke planira izdvojiti 3,5 milijuna gradskog novca za kupovinu dodatnog uređaja za ultrazvuk te digitalnog mamografa za KBC Rijeka. "Planiramo i revitalizaciju kompleksa sadašnje Dječje bolnice na Kantridi za namjenu zdravstvenog turizma te djelovati na sprečavanje odljeva stručnjaka liječnika iz KBC-a izgradnjom dječjeg vrtića u sklopu bolnice za potrebe zaposlenih te preuređenje zapuštenog bazena na Školjiću ua potrebe invalida", najavio je Staničić među prioritetima.

Matija Djanjesic / CROPIX

6. Habijan / Za Varaždin s osam tisuća studenata i ukidanje naknade gradskim vijećnicima

"Obrazovanje je prioritet i ne smije biti drugačije", najavio je Damir Habijan kad je predstavljao svoje viđenje Varaždina.

Želi razvijati sveučilište i urbani kampus kako bi kroz pet do deset godina Varaždin imao osam tisuća studenata. Poduzetnicima je obećao okvir za otvaranje novih radnih mjesta, a ljudima općenito bolju zdravstvenu zaštitu. Najavio je ukidanje naknade gradskim vijećnicima i ukidanje naknade članovima upravnih vijeća ustanova Grada Varaždina.

"Taj novac usmjerit će se za umirovljenike, odnosno njihove uskrsnice i božićnice", rekao je početkom kampanje Habijan, a uvodi i plaćanje vrtića prema imovinskom cenzusu.

Zeljko Hajdinjak / Cropix

7.  Špicer / Za entuzijastičan Slavonski Brod

Hrvoje Špicer je obećao da će u svom mandatu voditi brigu o svim Brođanima jednako te da će raditi "na ekonomskom i kulturnom oporavku grada". Za brodportal.hr je rekao da će mu pomoći što dobro poznaje rad gradske uprave. Želi vratiti Brod 'gdje mu je mjesto', približiti ga Zagrebu, pokazati da je to dostojan, veliki hrvatski grad koji ima mjesto u Hrvatskoj i u zapadnoj Europi.

"Ako pobijedi ideja, u redu, ako ne, bit će ovak kao što je do sada bilo. Nema straha, mislim da imam dobre ideje, dobre planove." Izazov mu je iseljavanje, posebno mladih. Vjeruje da će pobuditi entuzijazam kod građana.

Lokalne izbore pratite u specijalu na OVOJ poveznici.

HDZ

lokalni izbori 2017

izbori za one koji mrze politiku

Podijeli članak