Žene su u ovom poslu bolje od muškaraca

Seksi špijunke dominiraju obavještajnim svijetom. Prevarile su naciste, Britancima ukrale tajnu atomske bombe, a zanosna KGB-ovka dugo je bila kraljica njujorške elite


Mia Mitrović
27.09.2019.12:35
Seksi špijunke dominiraju obavještajnim svijetom. Prevarile su naciste, Britancima ukrale tajnu atomske bombe, a zanosna KGB-ovka dugo je bila kraljica njujorške elite

sažeto

U tajnom ratovanju žene su superijornije nad muškarcima iz niza razloga, priznao je nedavno bivši šef Mossada 


Mia Mitrović
27.09.2019.12:35

Mizogine predrasude o lajavim babama koje ne znaju čuvati tajne prestale su važiti u 21. stoljeću. Naime, obavještajnim svijetom danas dominiraju žene jer se kroz prethodno stoljeće pokazalo da su u špijunskim poslovima puno bolje i pouzdanije od svojih muških kolega.

Žene su rođene špijunke, a neki od najboljih agenata tajnih službi poput Mossada, MI6 ili KGB-a pripadaju 'slabijem spolu'. Žene su često i na rukovodećim pozicijama u obavještajnim službama jer su se pokazale kao bolje i pravednije šefice nego tašti muškarci.

Nemaju problem s egom 

"U tajnom ratovanju, žene su u prednosti nad muškarcima zbog svoje mogućnosti multitaskinga. Također, bolje su u igranju uloga i što je najvažnije, apsolutno superiorne muškarcima kada je u pitanju suzbijanje ega kako bi se postigao neki cilj. Suprotno stereotipu, žene su nadmoćne nad muškarcima i kada je u pitanju čitanje situacije, razumijevanje teritorija i orijentacija u prostoru", kazao je u jednom intervjuu Tamir Pardo, bivši čelnik Mossada, a prenio ga je Forbes. 

Profimedia

Špijunskim zanimanjem stoljećima su dominirali muškarci što se moglo vidjeti i iz špijunskog žanra u popularnoj kulturi koji je iznimno mizogin. Žene su u tom žanru najčešće prikazane kao priglupi sisati ukras glavnom junaku, neodoljivom macho muškarcu, a u imenima i nadimcima junakinja nerijetko se nalazio ženski spolni organ (Pussy Galore, Octopussy...). Ili kao zle, proračunate kuje-negativke koje uglavnom skončaju stravičnom smrću.

Srećom, u stvarnosti, špijunski je svijet potpuno drugačiji, a tipovi poput Jamesa Bonda ne postoje.

Najčuvanija tajna CIA-e

Lindsay Moran u službi CIA-e provela je pet godina, a potom napisala autobiografiju u kojoj kritizira tu organizaciju.

Trenirala je na zloglasnoj CIA-inoj 'Farmi' gdje je naučila sve o nadzoru, kontraobavještajnim tehnikama, preživljavanju u ekstremnim uvjetima, korištenju najrazličitijeg oružja i obrambenoj vožnji (vožnja punom brzinom u rikverc bez gledanja unatrag, već u retrovizor).

Nakon obuke, poslana je u Istočnu Europu gdje je dobila zadatak da regrutira lokalne agente koji bi prenosili informacije CIA-i. Jedna od najčuvanijih CIA-inih tajni je da su žene bolji špijuni od muškaraca, kazala je jednom prilikom.

"Žene s kojima sam trenirala postale su najbolje regruterke stranih agenata, a oni su vrijedan resurs svake tajne službe", kazala je.

Što je to u ženama što ih čini boljim špijunkama od muškaraca? Za početak, znaju s ljudima. Lako sklapaju prijateljstva i odlično čitaju druge što im omogućuje da u kratkom roku utvrde njihove slabosti i što ih motivira.

Drugo, žene su bolji slušatelji drugih. Treće, ako ih ulove da se u tajnosti sastaju s nepoznatim muškarcem u mračni uličici, parkiranom autu, hotelu ili čudnom restoranu, uvijek mogu reći da su s tim čovjekom u tajnoj vezi. Ženska dominacija špijunskim svijetom već je tu, a šuška se da bi idući James Bond mogao biti žena. Neka, bilo je i vrijeme!

Zbog svega navedenoga žene u tajnim službama rade otkako je svijeta i vijeka, no o njima znamo malo jer su u svom poslu toliko dobre da nikada nisu otkrivene. U 20. stoljeću, zbog opasne i uzbudljive prirode svoga posla, špijunke su postale neka vrsta uzora kojima se mnogi dive.

Hrabra Mata gledala u oči krvnicima

Svakako najpoznatija jedna je od prvih špijunki u modernom dobu, Mata Hari. Zanosna danska egzotična plesačica svoj šarm je koristila kako bi izvlačila povjerljive informacije iz vojnih i političkih krugova diljem Europe.

Kada je izbio Prvi svjetski rat, tajne službe shvatile su da bi im Mata, koja je bila seks ikona svojeg doba, zbog svojih dobrih konekcija itekako mogla biti od koristi. Kao i svi legendarni obavještajci i Mata je bila dvostruki agent. Radila je za Nijemce, što je zaboravila reći Francuzima.

Njenu dvostruku igru Francuzima je dojavila britanska tajna služba pa je 1917. u najtežoj godini rata, uhićena i streljanja. Prilikom pogubljenja, odbila je povez za oči jer je svojim krvnicima željela gledati u oči. Umrla je bez da trepne.

Nakon svoje smrti, stekla je besmrtnu slavu te inspirirala mnoge žene da se i same okušaju kao tajne agentice. Informacije koje su u Drugom svjetskom ratu prikupljale žene bile su iznimno važne za poraz nacizma u Europi.

Gestapo ju smatrao najopasnijim agentom Saveznika

Virgina Hall bila je ključna američka agentica u okupiranoj Francuskoj. Još kao mlada djevojka htjela je ući u tajnu službu, no to joj je onemogućila nezgoda u kojoj je ostala bez noge. Naime, 1932. kada je u Turskoj bila u lovu na ptice, nehotice se upucala u lijevu nogu koja je potom morala biti amputirana.

Početak Drugog svjetskog rata zatekao ju je u Parizu gdje je pomagala pokretu otpora. Zbog drvene noge u nju u početku nitko nije sumnjao pa je skupljala informacije i pomagala ratnim zarobljenicima da pobjegnu iz zemlje. Nijemci su joj nadjenuli nadimak Artemida, a Gestapo ju smatrao 'najpoasnojom od svih savezničkih špijuna'. O njenom je životu nedavno snimljen film koji je prikazan u na filmskom festivalu Edinburghu povodom obilježavanja 75. obljetnice Dana D, savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Organizirala kurirsku službu

Poljska grofica Kristina Skarbek, odnosno Christine Granville bila je omiljena špijunka Winstona Churchilla. Početak rata zatekao ju je u Mađarskoj gdje je uspjela nagovoriti olimpijskog skijaša Jana Marusarza da ju isprati na vratoloman put preko snijegom zametenog planinskog lanca Tatra u okupiranu Poljsku.

Kada ju je zbog sumnji za špijunažu 1941. uhitio Gestapo, Kristina je ugrizla jezik i tako lažirala da ima težak napadaj tuberkuloze. Organizirala je i kurirsku službu koja je iz okupirane Varšave slala informacije Britima.

Krala nuklearne tajne punih 40 godina 

Melita Norwood imala je čak 87 godina kada je u The Timesu razotkrivena kao špijunka. Punih 40 godina radila je za KGB i Rusima otkrivala sve tajne britanskog nuklearnog programa.

Radila je u Britanskom udruženju za istraživanje obojenih metala koje je bilo paravan za tajno istraživanje nuklearnog oružja. Između ostalog, KGB-u je prenijela infomaciju koja je Sovjetima omogućila da naprave svoju prvu atomsku bombu.

Melita je iz tajne baze krala i kopirala povjerljive dosjee te ih predavala rukovoditeljima iz KGB-a. O njenom je životu lani snimljen film Crvena Joan, a glavnu ulogu tumači Judy Dench koju je proslavila uloga Bondove stroge šefice M.

Crvenokosu zavodnicu odlikovao Putin 

Posljednja ruska špijunka na zapadu otkrivena je u New Yorku 2010. Zgodna crvenokosa prodavačica nekretnina živjela je luksuznim životom i kretala se u njujorškom visokom društvu.

Zadatak joj je bio infiltrirati se u američko društvo i razviti kontakte sa znanstvenicima, poduzetnicima i političarima te prikupiti što više informacija o američkom obrambenom i financijskom sektoru.

Otkrivena je 2010. nakon što ju je izdao njihov njujorški rukovoditelj, ali je razmijenjena sa zapadnim agentima zarobljenim u Rusiji.

U domovini je postala neka vrsta celebrtiyja, a odlikovana je od strane Putina. FBI tvrdi da Ana i ostali špijuni nisu uspjeli ukrasti niti jednu informaciju, no to može i ne mora biti istina.

povijest

tajne službe

špijunke

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter