VIDEO: ČUDOM PREŽIVJELE

Sestre Čuljak sedam dana su bile zarobljene u deset metara dubokoj jami, temperatura se noću spuštala na - 27, a jele su snijeg


Lada Novak Starčević
10.02.2018.22:20
Sestre Čuljak sedam dana su bile zarobljene u deset metara dubokoj jami, temperatura se noću spuštala na - 27, a jele su snijeg
Cropix/arhiva

sažeto

'Legle smo poprijeko, ja sam glavu stavila na Šimina koljena i obratno. Nismo vjerovale da ćemo žive dočekati jutro'


Lada Novak Starčević
10.02.2018.22:20

Točno 33 godine su prošle od dana kad su sestre Draženka i Šima Čuljak iz Bogodola u širokobriješkom kraju upale u deset metara duboku jamu. Bez hrane, bespomoćne i po velikoj hladnoći tamo su provele punih sedam dana i osam noći - i preživjele. 

Do autobusne stanice, odakle su išle do Mostara u posjet majci, tih su godina odlazile puteljcima u uskom kanjonu, koji je nesretne nedjelje prekrio snijeg. Izgubile su orijentaciju, a počeo se spuštati mrak. Iznenada su završile u provaliji dubokoj desetak metara. Pokušale su se na razne načine izbaviti i krenuti dalje, ali nije išlo. Otac je mislio da su stigle do majke u Mostar, a majka je mislila da nisu niti krenule na put. Telefona tada nije bilo.

"Onako mokre, preumorne i razočarane što ne možemo izaći, pomišljale smo na najgore. Nismo smjele zaspati u snijegu, znajući da i to može biti kobno, pa smo se uvukle u mali prostor na stijeni koja je pregradila kanjon, a na kojem nije bilo snijega. Legle smo poprijeko, ja sam glavu stavila na Šimina koljena i obratno, a traper jakne koje smo nosile iskoristile smo da pokrijemo glave i zaspale smo. Nismo vjerovale da ćemo žive dočekati jutro, a ta prva noć nam je nekako od svih najbrže prošla", ispričala je Draženka Čuljak za Fokus.ba.

Cropix/arhiva

Djevojke su dozivale pomoć, ali nažalost nitko ih nije čuo. Temperatura je tih noći padala do -27 stupnjeva Celzijevih.

Dolazilo je tih dana i do kriza, osjećale smo da nas nitko ne voli ili da nikome nismo važne. Znala sam da su susjedi po cijelu noć znali tražiti izgubljenu kravu, dok smo mi bile tako blizu i istovremeno tako daleko.

Jele su snijeg i neprestano molile za spas.

Cropix/arhiva

"Znam da sam gubila nadu, dok je Šima ponavljala da se nastavim moliti. I tako, dok sam se obraćala Bogu, odjednom sam čula lovce koji su se međusobno dovikivali, a u pozadini se čuo pseći lavež", opisala je mlađa sestra Čuljak.

Kad su ih lovci čuli, mukama nije bio kraj. Bojali su se da je riječ o nadnaravnim bićima, o kojima su slušali priče i koja su postojala u narodnim vjerovanjima.

Šima i Draženka odgovarale su na upite, objašnjavale su tko su... Uz jaku grlobolju izazvanu ledom Draženka ih je molila da ih ne ostavljaju, govoreći da su im jedini spas. Ipak su se vratili do sela i ostao je muk… Bile su očajne.

No, naposljetku su se vratili lovci iz obližnjeg sela, Drago, Rade i Krešo Ćavar, i spasili ih od sigurne smrti.

Cropix/arhiva

Kasnije su objema amputirane noge, ali zahvaljujući medicinskim pomagalima i velikom entuzijazmu sretno žive u Kanadi. Na mjesto koje im je promijenilo život kasnije su došle tek jedanput prije tri godine u pratnji svojih spasilaca.

Cropix/arhiva

Kasnije je o sestrama snimljen i video:

provalija

Draženka Čuljak

Šima Čuljak

nestanak sestara

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter