Slučaj sinkopa

Sin para kojeg je usmrtila Horvatinčićeva jahta: 'Nadam se pravdi jer više se ne osjećam sigurno u Hrvatskoj'


100posto
15.04.2018.15:30
Sin para kojeg je usmrtila Horvatinčićeva jahta: 'Nadam se pravdi jer više se ne osjećam sigurno u Hrvatskoj'
Cropix

sažeto

Sin poginulog para Salpietro o svojim uspomenama na Hrvatsku i pravnoj borbi nakon gubitka roditelja


100posto
15.04.2018.15:30

Sudski slučaj 'sinkopa' u kojem je Tomislav Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt talijanskoga bračnog para Francesca i Marinelle Salpietro iz Padove kroz dva do tri tjedna trebao bi dobiti nastavak. Tada će biti poznata odluka žalbenog vijeća Županijskog suda u Zadru koje je ovog tjedna razmatralo žalbu na oslobađajuću presudu. Dok čeka njihovu odluku sin bračnog para Federico u intervjuu za Jutarnji list ispričao je kako je s roditeljima upoznao Hrvatsku od svojih najranijih dana. S njima je na jedrilici oplovio čitavu obalu.

"Imam nevjerojatno lijepu uspomenu na Hrvatsku od kada sam bio dječak. Prvi put sam došao u Hrvatsku kad sam imao manje od godinu dana... Roditelji su me uvijek vodili na svoju jedrilicu. Navikli smo bili ploviti od Lignana Sabbiadora ili Monfalconea do Novigrada, Vrsara, Lošinja, pa sve do Brbinja, Božave, Zadra, Kornata, Hvara pa čak do Dubrovnika", kazao je Federico. Tata bi se sprijateljio s ribarima, pa su i lovili s njima, a sjeća se i da su svake godine išli u Vrulje na Kornatima.

"Tu je bio restoran pod nazivom ‘Ante’. Došli smo tamo prvi put prije 25 godina. Sjećam se da nije bilo ničega, samo taj mali restoran. Odlučili smo se sidriti ispred tog mjesta. Moj se otac odmah zaljubio u taj raj i obećali smo da ćemo se ovdje vraćati svake godine. To je moj otac obećao ljubaznom ribaru Anti. I to smo učinili", prisjeća se. Njegov otac svake je godine vlasniku restorana donio i koju bocu talijanskog vina, a zauzvrat je dobivao svježu ribu.

Cropix

Za Hrvatsku su ga vezale samo prelijepe uspomene, sve do prije sedam godina, kada se dogodio šok. Roditelji su poginuli na ljetovanju u pomorskoj nesreći. Vijest mu je javila sestra Gaia iz Padove.

"U tom sam trenutku bio sa svojom djevojkom. Sestra je plakala na telefon i govorila mi da su mrtvi, mrtvi. Nisam razumio što se događa. Ušao sam u bar i tražio internet. Imali su računalo i otišao sam na Google i pronašao slike naše jedrilice koje se zvala Santa Pazienza. Bila je uništena i vidio sam hitnu pomoć s crnom vrećom u kojoj su bili moja majka ili otac", ispričao je Federico za Jutarnji list.

Nakon smrti roditelja i iscrpljujućeg suđenja dugo mu je trebalo da se opet vrati u Hrvatsku, lani je to ipak učinio vratio se na Kornate na jedrilici.

"Otišao sam ravno u Vrulje da pozdravim Antine sinove. On je nažalost preminuo prije nekoliko godina. Odmah su me prepoznali. Bio je to vrlo lijep trenutak. Sada sam tužan jer je s ovim suđenjem Horvatinčić slobodan zbog sutkinje Maje Šupe. Bojim se vraćanja, što je vrlo tužno", kazao je Federico Salpietro koji trenutno živi u Parizu.

Cropix

Cropix

Zbog svega što s njegovoj obitelji dogodilo više ne misli da je siguran u Hrvatskoj, kaže kako čeka konačan rasplet događaja da bi razumio što se događa.

"Mislim da netko štiti Horvatinčića i želio bih da mi ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković objasni situaciju. Htio bih znati što se dogodilo s Majom Šupe. Učinila je veliku pogrešku, i to je priznala sama kada je promijenila presudu. Od 2015. do 2017. godine nešto se promijenilo i želim imati službena objašnjenja. I također želim objašnjenje zašto Maja Šupe nije uzela u obzir sve laži koje je Horvatinčić rekao tijekom suđenja. Laganje na sudu je zločin i nitko po tom pitanju nije ništa poduzimao", kazao je Federico. Čovjek se pita kako Anica Đerđa može spavati nakon svega.

"Vrlo dobro zna što se dogodilo i što je Horvatinčić učinio. Bili su u kabini i njezina mi je prijateljica to rekla. Ona zna što se dogodilo, pitajte je izravno. Ali ona će opet lagati. Ona je kriva koliko i Horvatinčić ako laže. Ali to nitko ne istražuje", smatra Federico.

Cropix

Dodao je i da ga je Horvatinčić tražio više od 214.000 eura za štetu na njegovom brodu te da je na ponovnom suđenju na sudu rekao da to nije istina.
"Rekao je na sudu i da me je nekoliko puta pokušao kontaktirati i ponuditi mi novac. Nikad nisam dobio nikakvu ponudu od gospodina Horvatinčića. Nikada", kazao je Federico za Jutarnji.

"Moji su odvjetnici još prije razgovarali s njim i rekao je da je spreman ponuditi novac, a onda je nestao. Sada moji odvjetnici govore o (niskoj) naknadi koja je povezana s osiguranjima. Ne želim govoriti o ovome. Moramo pokriti pravne troškove i želimo pravdu. To je sve što želim reći oko ove teme", smatra Federico.

Vukovic Stipanicev / CROPIX

Vjeruje da se neće ponoviti greške u nastavku suđenja i vjeruje u tri nova suca - Hrvoja Viskovića, Marijana Bitangu i Dijanu Grancarić.

"Vjerujem u njih i nadam se da neće biti poput Maje Šupe. Nevjerojatno je što se dogodilo, a ja sam spreman optužiti sve odgovorne osobe pred Europskim parlamentom i sve objaviti novinarima. Spremam dokument koji ću ovog tjedna poslati u Europski parlament kako bih oko čitavog slučaja dobio pojašnjenje. Ako to ne bude dovoljno, postoji Europski sud za ljudska prava. To u slučaju ako presuda biti skandalozna, kao što je bila presuda od 13. listopada kada je odlučivala Maja Šupe", najavljuje Federico, za kraj je rekao kako vjeruje da to ipak neće biti potrebno.

Tomislav Horvatinčić

pomorska nesreća

Maja Šupe

Federico Salpietro

newsletter

Prijavite se na Newsletter